Limba română, întrebare adresată de andreearadu2124, 8 ani în urmă

fă o scurtă descriere a unghiei prezentând structura ei
părțile ei componente precizează rolul unghiiei si anomaliile acesteia.Ataseaza imagini sugestive pentru notiunile prezentate.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ancaalinacristp4cjsh
0
Anatomia unghiei

Unghia este o lamă semidură formată din straturi de cheratină care îi conferă duritate, protejând astfel extremitățile degetelor. Partea vizibilă a unghiei sănătoase este netedă și lucioasă, aspectul acesteia modificându-se în cazul micozei unghiei.

Unghia este formată din mai multe părți:
Lama unghiei este unghia însăşi. Partea din afara patului unghiei se numeşte marginea liberă. Unghia nu “respiră”, este ţesut mort – de aceea nu doare atunci când este tăiată.
Lunula este pata de formă semirotundă situată la baza lamei unghiei.
Patul unghial este reprezentat de ţesutul rozaliu de sub unghie. Are această culoare pentru că este puternic vascularizat. O culoare albăstrie a patului unghial poate însemna că ai probleme cu circulaţia periferică, iar o culoare albicioasă sau galben-maronie se poate datora prezenței ciupercii unghiei.
Matricea unghiei este partea sa cea mai importantă. Produce cheratina din care este alcătuită unghia şi determină forma şi grosimea acesteia. Atunci când matricea este afectată apare deformarea unghiei, care poate favoriza apariția ciupercii unghiei.
Cuticula, perionychium şi hyponichium sunt cutele de piele pe care le face lama unghiei (pielea din jurul unghiei). Au un rol extrem de important: sigilează unghia și o protejează împotriva agresorilor externi (ciuperci, bacterii).

*Poze poți căuta singur/ă pe internet,eu una am spus doar ce știu despre unghie,sper ca a fost de folos*
Alte întrebări interesante