Limba română, întrebare adresată de mihail46, 8 ani în urmă

Fabula se numește Lupul și motanul! Va rog dau coroana. Este urgent va rog frumos

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lukegaldau
91
In opinia mea, opera literară “Lupul și motanul”, purtând semnătura lui Alecu Donici, este o fabula, deoarece prezintă toate particularitatile acesteia.
Fabula este o specie a genului epic, in versuri sau in proza, cu un caracter alegoric, prin intermediul căreia este prezentată o morala, prin intermediul unor personaje (plante, animale sau lucruri personificate).
In primul rând, identificam, in text, o povestire alegorică și o morala explicita: un lup reușește sa scape de vânători dintr-un sat și se întâlnește cu un motan. Îl întreabă pe acesta dacă știe de un loc unde ar putea sa meargă pentru găzduire. Deoarece Lupul este aflat intr-un conflict/o cearta cu toți oamenii, motanul îl avertizează sa nu mai facă această greșeală, utilizând o morala puternica, ce susține ideea că, in momentul in care este certat cu cineva, să nu-i ceri ajutor, ci sa “culegi dar ce-ai semănat” . Personajele întruchipează anumite caracteristici umane, căci acestea pot vorbi și discuta reciproc, iar Lupul este aflat intr-un conflict puternic cu toții.

In al doilea rând, personajele prezintă anumite defecte omenești, căci oamenii satului nu accepta Lupul sa stea sa-și formeze “o viața noua” in satul lor, iar Lupul cere ajutor unui motan, căci ii necesita un loc unde pote sta. Lupul nu a acționat cum trebuia, căci a supărat oamenii. Autorul are scopul de a corecta aceste defecte, prin intermediul moralei explicite. Figura de stil predominanta este personificarea, ce aparține alegoriei, care da naștere personajelor sa vorbească; sa aibă o convorbire complexa, susținută de o morala. D. E asemenea, procedeele artistice sunt alegorice.
Modul principal de expunere este narațiunea, cu rol în înlănțuirea evenimentelor, care se îmbină cu dialogul, cu rol în tine anunțarea acțiunii și caracterizarea personajelor.
În altă ordine de idei, acțiunea apare ca o redactare la persoana a treia, de un narator omniscient, și nu obiectiv, deoarece apare marci lexico-gramaticale specifice: forme verbale și pronominale de persoana III-a (“au intrat”; “el”; “Cătă”).
Așadar, având în vedere toate caracteristicile prezente,în text, și susținute de exemplele date, putem susține ideea că această operă literară este o fabulă.

lukegaldau: Sper ca v-am ajutat
mihail46: Când trebuie sa îmi apară coroana
mihail46: Mai aștept puțin
lukegaldau: Ok, mulțumesc
Alte întrebări interesante