Biologie, întrebare adresată de designmereuu1, 8 ani în urmă

faceti cat mai pe scurt respiratia la animale la plante si la om. va rogggg!!! dau coroana!!!!.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adriana1712
0

Respiratia la plante

-este contrarul fotosintezei,substantele finale nu mai pot fi folosite ca sursa de energie

-energia rezultata este transferata unui compus chimic numit acid adenozintrifosforic(ATP)

ADP+H3PO4+Energie=>ATP+H20

Respiratia la om

-la eucariote,sediul respiratiei aerobe este mitocondria.

Respirația este un proces fiziologic fundamental prin care organismele realizează un schimb de oxigen și dioxid de carbon cu mediul înconjurător. O respirație completă include două faze distincte: inspirație, adică preluarea aerului (gazelor) din mediul înconjurător în organism, și expirație, prin care se elimină în afara organismului aerul folosit (uzat). Prin respirație, oxigenul (O2) din aerul inspirat ajunge la nivelul celulelor, iar dioxidul de carbon (CO2) rezultat este eliminat prin intermediul expirației.

Sistemul respirator la mamifere are urmatoarele componente:

Respiratia la animale

Cai respiratorii - intrapulmonare - ramificatii ale bronhiilor principale, secundare, intermediare, bronhiale (arborele bronsic); extrapulmonare - fosele nazale, faringe, laringe, trahee, bronhii pulmonare.

Plamanii = fosele nazale - doua fose la exterior numite nari ce sunt legate de faringe. Fosele nazale sunt captusite de o mucoasa nazala care incalzeste si purifica aerul inspirat.

Faringele este alcatuit din trei segmente: nazofaringele (polipi), bucofaringele, laringofaringele.

Laringele are o lungime de cinci centimetri, este un organ fonator (produce sunete), este cale respiratorie. Laringele are cartilaje - unele formeaza corzile vocale ce sunt actionate de muschi. Exista cartilajul tiroid (marul lui Adam) mai dezvoltat la barbati. In interior corzile vocale lasa o deschidere (orificiu) numit glota. Deasupra glotei se afla epiglota care astupa laringele in timpul deglutitiei.

Traheea este un tub fibrocartilaginos de 12 centimetri cu aproximativ 20 de inele cartilaginoase. La interior se gaseste o mucoasa traheala cu rol protector. Are glande ce secreta mucus si celule ciliate.

Alte întrebări interesante