Biologie, întrebare adresată de NicoletaRaluca771, 9 ani în urmă

Făceți- mi si mie un referat la biologie despre „GIMNOSPERME",repede,coroana+10 puncte

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DeeaTa
3
Gimnospermele sint plante lemnoase-arbori sau arbusti-care au semintele neinchise in fruct.Gimnospermele sint raspindite in zonele reci ale globului, formind paduri, si in regiunile inalte, de deal si de munte. Dintre gimnosperme, cele mai frecvente sint coniferele, numite astfel pentru ca florile lor sint in forma de con. Grupa coniferelor include;molidul, bradul, pinul, zada, tisa, tuia, jneapanul etc. In tulpina, in scoarta si in Frunze coniferele prezinta niste canale pline cu rasina. Aceste canale se deschid in exterior, astfel ca rasina astupa ranile aparute si protejaza copacul de frig si daunatori.

Coniferele se fixeaza in pamint prin radacini lemnoase si puternic ramnificate in stratul superficial al solului. La majoritatea coniferelor, radacinile se asociaza cu filamente de ciuperci (formind micorize). Acestea maresc capacitatea arborilor de a absorbi apa cu sarurile minerale din sol. Tulpinile arborilor de conifere sint drepte si inalte de 30-40m(la brad, molid, pin), iar jneapanul, care e un arbust, are tulpina tiritoare.

Frunzele coniferelor (numite popular cetina) sint aciculare(in forma de ac), acoperite cu un strat de ceara. Acesta impiedica transpiratia abundenta, permitind astfel adaptarea la conditii de clima rece. In acaste conditii, frunzele persista pe planta mai multi ani, schimbindu-se pe rand, o data la 2-5 ani.

La pin conurile masculine si cele feminine sint situate pe aceeasi planta, dar pe ramuri diferite. Fiecare con este alcatuit dintr-un ax si solzi dispusi in spirala. La conurile masculine, pe fata inferioraa solzilor se gasesc 2 saci polinici cu polen, de aceea fiecare solz este considerat o stamina. Aceste conuri au la baza 2 frunzulite protectoare, numite bractee.Conurile feminine prezinta pe fiecare solz cite doua ovule descoperite, iar la baza-cite o bractee.

Polenizarea se realizeaza cu ajutorul vintului.Graunciorul de polen ajuns la ovul germineaza, formind un tub polinic dupa o perioada mai indelungata, de circa 1-2 ani. In urma fecundatiei,din ovule se dezvolta seminse.

Lemnul gimnospermelor este folosit ca materie prima in constructii, la fabricarea chibritelor, mobilei, instrumentelor musicale.Din conifere se obiin diverse materiale si substante chimice:viscoza, spirt, celuloza.Din scoarta se extrage tanin, folosit in tabacarie, din rasina-terebentina.Gimnospermele sint folosite si ca plante decorative.

Dintre toate coniferele, cel mai rezistent la conitii nefavorabile de sol si de clima este pinul. El se fixeaza puternic de sol prin radacini lungi, care patrund la adincimi considerabile.
Cetina coniferilor poate fi utilizata pentru bai si inhalatii in tratarea racelilor. Poti sa faci o rezerva de cetina din pomul de Craciun, dupa ce l-ai folosit.

Padurile de conifere produc o cantitate mare de oxigen si secreta substante care distrug bacteriile patogene. De aceea este bine ca sanatoriile si casele de odihna sa fie construite in preajma padurilor de conifere.

NicoletaRaluca771: multumesc foarte mult
NicoletaRaluca771: o sa iti dau coroană cand imi apare butonul
Alte întrebări interesante