faceti o legenda!!!!!!!!!!!!!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Legenda este o povestire fantastică cu elemente reale prin care se explică geneza unui lucru, a unei fiinţe, caracterul unui eveniment istoric, al unui erou mitic sau al unui fenomen… A apărut ca o naraţiune populară (deşi acum există şi legende culte) în proză sau în versuri, transmisă pe cale orală, în care se împleteşte realitatea şi ficţiunea. Traducerea acestui termen din latină înseamnă „lucruri de citit”, însă în limbajul comun, cuvântul a devenit sinonim mitului şi se referă la ceva a cărei existenţă nu a fost niciodată dovedită.
Spre deosebire de basm, o legendă este strâns legată de un element cheie şi se concentrează pe un loc, un obiect, un personaj sau o poveste. Se combină fapte reale cu întâmplări imaginare, atât posibile cât şi complet ireale. Ele au servit de obicei pentru a explica geneza sau producerea unor fenomene sau evenimente.
Răspuns:
Nessie
Deși relatări despre o creatură ciudată, care trăia în lacul scoțian Loch Ness au existat de peste 1.500 de ani, legenda modernă a monstrului alintat Nessie începe cu adevărat la 2 mai 1933. Atunci a devenit ceea ce numim o vedetă mediatică, odată cu publicarea, în ziarul local Inverness Courier, a experienței unui cuplu din zonă care susținea că observase „un animal enorm plutind pe suprafața lacului”. Povestea „monstrului” (botezat astfel de editorul ziarului) a făcut senzație în presă, iar corespondenți din Londra și întreaga țară au dat năvală în Scoția pentru a încerca să surprindă bestia în acțiune. Un circ a oferit chiar o recompensă de 20.000 de lire sterline celor care ar fi reușit să o captureze.
Din lac în puț
Loch Ness, situat în regiunea scoțiană Highlands, este lacul cu cel mai mare volum de apă dulce din Marea Britanie, cu o adâncime de peste 200 de metri și o lungime de 37 de kilometri. La asemenea dimensiuni, poate fi o gazdă primitoare pentru cel mai celebru monstru acvatic din bogata galerie de creaturi care populează legendele lumii: Nessie sau Monstrul din Loch Ness. Unii spun că e doar un mit; alții afirmă că e un dinozaur supraviețuitor sau chiar un șarpe de mare, care a ajuns în lac atunci când acesta comunica cu oceanul planetar. Real sau imaginar, Nessie a devenit un simbol scoțian alături de whisky, cimpoi și kilt.
Deși este cel mai cunoscut, Nessie nu este totuși singurul monstru. În folclorul american, „Champ” sau „Champy” este porecla dată unui monstru care ar trăi în lacul Champlain, lac cu apă dulce și o întindere de 125 de mile între New York și Vermont, o parte din lac extinzându-se până în Quebec, Canada
Cei care au avut curiozitatea de a studia CV-ul lui Nessie au găsit mai multe posibile referiri la apariții observate încă din anii 500 d.Chr., când băștinașii picți, care populau zona pe acea vreme, au cioplit o creatură acvatică stranie pe pietrele care se ridicau în apropierea lacului. Cea mai veche mențiune scrisă despre Monstrul din Loch Ness apare în biografia Sf. Columba, din secolul al VII-lea. Acest călugăr și misionar este cel care a introdus creștinismul în Scoția. În 565 d. Chr., Columba pornise la drum pentru a-l întâlni pe regele picților din Nord, de lângă Inverness. Auzind de o bestie care ucidea oameni și care își avea sălașul în lac, sfântul s-a oprit acolo, pentru a înfrunta creatura. Se pare că intervenția lui sosea la fix, monstrul pregătindu-se tocmai de un nou atac. Cronicarii care i-au redactat biografia afirmă că misionarul a invocat numele Domnului și a ordonat fiarei să se întoarcă imediat de unde a venit. Se pare că strategia a avut succes, iar monstrul s-a conformat și s-a dat pe brazdă, nemaifiind înregistrate alte tentative de omor din partea sa.
În 1933, un nou drum a fost dat în folosință de-a lungul țărmului, trecătorii având astfel o panoramă mai clară asupra lacului. După apariția articolului din 2 mai, interesul stârnit de ceea ce ar putea ascunde apele adânci din Loch Ness a crescut constant. La scurt timp, un alt cuplu a pretins că a văzut creatura pe țărm, în timp ce traversa drumul. Ziarele scriau cam tot ce apărea pe subiect, inclusiv cele mari ca The Daily Mail, care l-a angajat chiar pe celebrul aventurier Marmaduke Wetherell să captureze vietatea legendară. După câteva zile de cercetări, Wetherell a afirmat că a găsit urme uriașe ale unui animal cu patru picioare. Pe baza acestei relatări, The Daily Mail titra dramatic: „Monstrul din Loch Ness nu e legendă, e realitate!”