Geografie, întrebare adresată de cioboteanuionut, 8 ani în urmă

Faceti reumat de jumatate de coala A4 despre statul Fiji din oceania

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexiacutuhan1
1

Explicație:

Fiji este o țară insulară din Melanesia , parte a Oceaniei din Oceanul Pacific de Sud . Se află la aproximativ 1.100 de mile marine la nord-est de Noua Zeelandă . Fiji este alcătuit dintr-un arhipelag de peste 330 de insule - dintre care aproximativ 110 sunt locuite permanent - și peste 500 de insule, însumând o suprafață totală de teren de aproximativ 18.300 kilometri pătrați. Cea mai periferică insulă este Ono-i-Lau . 87% din populația totală de 883.483 locuiesc pe cele două insule majore, Viti Levu și Vanua Levu . Aproximativ trei sferturi dintre fijieni trăiesc pe coastele Viti Levu, fie în capitala Suva, fie în centre urbane mai mici, cum ar fi Nadi - unde turismul este industria locală majoră - sau Lautoka , unde industria trestiei de zahăr este primordială. Datorită terenului său, interiorul orașului Viti Levu este puțin locuit. Majoritatea insulelor Fiji s-au format prin activitate vulcanică începând cu aproximativ 150 de milioane de ani în urmă. O anumită activitate geotermală are loc și astăzi pe insulele Vanua Levu și Taveuni . Sistemele geotermale de pe Viti Levu sunt de origine non-vulcanică, cu descărcări de suprafață la temperaturi scăzute (c. 35-60 grade Celsius).

Oamenii au trăit în Fiji încă din mileniul al II-lea î.Hr. - mai întâi austronezieni și mai târziu melanesieni , cu unele influențe polineziene . Europenii au vizitat Fiji pentru prima dată în secolul al XVII-lea. În 1874, după o scurtă perioadă în care Fiji era un regat independent , britanicii au înființat Colonia Fiji . Fiji a funcționat ca o colonie a Coroanei până în 1970, când a câștigat independența și a devenit cunoscut sub numele de Dominion of Fiji . În 1987, în urma unei serii de lovituri de stat , guvernul militar care preluase puterea a declarat-o Republica. Într-o lovitură de stat din 2006 , CommodoreFrank Bainimarama a preluat puterea. În 2009, Înalta Curte din Fijian a decis că conducerea militară era ilegală. În acel moment, președintele Ratu Josefa Iloilo , pe care armata îl păstrase ca șef nominal al statului, a abrogat formal Constituția din 1997 și l-a numit din nou pe Bainimarama în funcția de prim-ministru interimar . Mai târziu în 2009, Ratu Epeli Nailatikau l-a succedat lui Iloilo ca președinte. La 17 septembrie 2014, după ani de întârzieri, au avut loc alegeri democratice . Partidul FijiFirst al lui Bainimarama a câștigat 59,2% din voturi, iar observatorii internaționali au considerat alegerile credibile.

Fiji are una dintre cele mai dezvoltate economii din Pacific prin resursele sale abundente de pădure, minerale și pești. Moneda este dolarul fijian , principalele surse de schimb valutar fiind industria turistică, remitențele de la fijienii care lucrează în străinătate, exporturile de apă îmbuteliată și trestia de zahăr. Ministerul administrației locale și dezvoltării urbane supraveghează administrația locală din Fiji, care ia forma consiliilor orășenești.

Răspuns de maria371873
1
Fiji (în fijiană: Matanitu ko Viti), oficial Republica Insulelor Fiji, este o țară insulară situată în sudul Oceanului Pacific, la est de Vanuatu, vest de Tonga și la sud de Tuvalu, cu capitala la Suva.

Primii locuitori din Fiji au ajuns din sud-estul asiatic cu mult înainte de a fi descoperit de către europeni în secolul al XVII-lea. În secolul al XIX-lea europenii au venit pe insule pentru a se stabili permanent. Insulele au fost administrate de britanici sub formă de colonie din 1874. Independența a fost acordată în 1970, totuși regina Elisabeta a II-a continuă să fie oficial suveranul țării. În 1987 o lovitură de stat a proclamat Republica, care se menține până în ziua de azi. S-a realizat o nouă constituție, egalitară între cele două etnii ale țării, indieni și autohtoni fijieni. După zece ani, în anul 2000, George Speight, un naționalist autohton, a dat o lovitură de stat care a fost anihilată de o contra-lovitură realizată de Frank Bainimarama lucru care a dus la restaurarea democrației impunându-l pe Laisenia Qarase ca prim-ministru.

Fiji este o republică din 1987 după o lovitură de stat în care puterea executivă a trecut de la guvernatorul britanic a un Consiliu de Miniștri condusă de primul ministru. Constituția din 1990 a fost redactată pentru ca autohtonii fijieni să monopolizeze puterea politică a tarii, dar a fost amendată în 1997 permițând celor care sunt de alte etnii o mai bună reprezentare.

Fiji este format din 322 insule, dintre care o treime sunt locuite. În plus există alte 522 insule minore. Cele două insule importante sunt Viti Levu și Vanua Levu. În Viti Levu este capitala Suva, Lautoka și Nadi (sediul principalului aeroport internațional din Fiji). În insula Vanua Levu, principalele orașe sunt Labasa și Savusavu. Ambele insule sunt muntoase, cu varfuri de peste 1200 m, și sunt acoperite de pădure tropicală. Viti Levu are două treimi din populația țării, și adunată cu insula Vanua Levu reprezintă mai mult de 80% din populația tării.
Alte insule importante din Fiji sunt: Taveuni, Kadavu (a treia insulă ca mărime) și Rotuma, la 500 km nord de arhipelag.

Fiji are resurse forestiere, minerale și zone de pescuit, cea ce face ca economia să fie una dintre cele mai dezvoltate din oceanul Pacific, totuși o mare parte din polulație se ocupa cu economia domestică. Principala sursă de valută a țarii este exportul de zahăr, care ocupă 30% din din activitatea industrială, în ultimii ani a avut mai multe probleme. Slaba inversiune în sector și legile neclare în privința dreptului de proprietate a terenurilor. Industria turistică este importantă, cu 300-400 mii turiști pe an.

Majoritatea fijienilor autohtoni sunt creștini, metodiști sau catolici. Cei de origine indiană sunt 77% de religie hindusă, 15% musulmani și 6% creștini. Există si puțini sijs (religia Sikhism). Religia cu cei mai multi adepți este Biserica metodistă din Fiji și Rotuma. Are concentrația cea mai mare de metodiști in Fiji ,în comparatie cu alte tari (36.2% din populație aparține acestei biserici). Biserica Catolică de asemenea are (8.9%).

Datorită diversității etnice și religioase, cultura țării este un mozaic de tradiții autohtone, indiene și europene. Cultura autohtonilor are caracteristici polineziene și malaeziene, dar a suferit și schimbări datorită creștinării.

Sportul preferat al țării este rugby, echipa națională a participat la mai multe campionate mondiale. Există și o echipă de fotbal situată pe locul 150 a clasificării mondiale FIFA. Cea mai bună participare într-un turneu internațional a fost locul trei la Cupa Oceania din 1998.



Anexe:
Alte întrebări interesante