Limba română, întrebare adresată de gabrielbaetelu8, 8 ani în urmă

faceti un text care sa contina 15 locutiuni substantivale.

VA ROG REPEDE​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mari55545
1

Răspuns:

Intr-o joi, eu și clasa am mers intr-o excursie la casa lui Lucian Blaga, spre aducerea aminte a celor mai generale idei despre dânsul.

Casa a fost minunată, avea pereți albi precum luna plină, iar, cu băgare de seama, am privit perdelele albastre albastre. Priveam cu părere de rău casa frumoasa pe dinafara, dar goala pe dinăuntru, deoarece scriitorul nu se mai afla printre noi... Unii colegi considerau casa o bătaie de joc, fără a ști a cui era aceasta. Ghidul ne-a spus sa tratam cu luare aminte bunurile de acolo și locul în general, dar putini îl baga în seama. Colegii erau mori stricate, spunând despre ghid ca e un papa-lapte, însă o mica parte dintre noi eram gura-casca când priveam casa în care a stat un om atât de important și simbolistic. După punctul meu de vedere, putini oameni apreciază adevărată valoare a literaturii și a ramasitelor ei... Eu am făcut o strângere de mana cu ghidul, deoarece modul în care dânsul a prezentat locul e greu de imitat... a făcut totul unic!

După ce ne-am întors la scoala, mica parte din noi care chiar voia sa se intereseze a citit cu părere de bine operele lui Lucian Blaga, gandindu-ne la trista sa încetare din viata. poeziile nu sunt bătăi de cap, cum spun mulți, sunt uși pe care nu tot le pot descuiat. intelegandu-le. Cel de sus știe cel mai bine ce s-a ales cu poetul nostru drag. Citirea și înțelegerea operelor și poeziilor sun o facere de bine pentru intelect, dar și pentru suflet.

Locutiunile:

aducere aminte-amintire

băgare de seama-observare

părere de rău-regret

bataie de joc-batjocură

luare aminte-atenție

mori stricate-vorbareti(fără rost)

papă-lapte-bleg

gură-cască-uimire

punct de vedere-parere

strângere de mana-a da mana

părere de bine-satisfacție

încetare din viata-moarte

bătăi de cap-suparari/sacaieli

cel de sus-Dumnezeu


gabrielbaetelu8: Multumesc!
mari55545: cu drag!
Alte întrebări interesante