Limba română, întrebare adresată de odiseea3, 9 ani în urmă

Faceti un text de o pagina despre dinozauri.Dau coroana !!Repedr va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
2


Epoca dinozaurilor
Istoria de 4,5 miliarde a Pamantului este impartita in ere geocronologice. Epoca dinozaurilor se extinde pe cea mai mare parte a erei Mezozoice. Mezozoicul este impartit in trei perioade geocronologice:Triasicul( cu 256-208 mil. de ani in urma) , Jurasicul (acum 208-146 mil. de ani in urma), si Cretacicul (cu 146-65 mil. de ani in urma) .
Pe Pamant au existat reptile cu mult inainte de aparitia dinozaurilor. La inceputul Triasicului au inceput sa se dezvolte cateva grupuri noi, printre care si reptilele Cynodonta: acestea fiind foarte agile, atacau turmele de ierbivore. Membrele majoritatii reptilelor ancestrale nu erau verticale, atasandu-se de corp dintr-o pozitie laterala, la fel ca la soparlele din zilele noastre.
Aceste reptile au fost inlocuite mai tarziu cu archozaurii (,,soparle dominante”). Conformatia unor astfel de archozauri era diferita de a celorlalte , dar membrele aveau deja o pozitie verticala. Acesta a fost probabil primul pas spre formarea prototipului reusit al dinozaurilor.( numele lor provine din greaca antica: deinos- infiorator si saura-soparla) La sfarsitul perioadei Triasice, Pamantul era deja populat de dinozauri adevarati. Perioada de glorie au trait-o in Cretacic. Cele aproape 2000 de specii de dinozauri descrise pana in prezent se impart in doua grupe : ierbivore si carnivore.
Sauropodele
Au existat dinozauri de talie mica , ca de exemplu Compsognathus, cel mai mic rapitor si dinozauri uriasi, cum ar fi sauropodele( dinozauri cu,, membre de soparla”) Cele din urma erau ierbivore de talie impresionanta; aveau gatul lung, care se termina printr-un cap foarte mic raportat la dimensiunile corpului. Datorita gatului lung, puteau ajunge la frunzele gustoase din stratul superior al arborilor. Dintii incisivi , in forma de calus, erau folositi pe post de ,,grebla”, adunand frunzele de pe crengi, iar cu dintii molari, bonti, macinau hrana.

Diplodocus, (,,soparla dubla”) avea 26 m lungime si 11 tone greutate. Brachinosaurus (,, soparla cu brat”) atingea 28 m lungime , 13 m inaltime si 100 de tone greutate., cat 16 elefanti africani. Brachinosaurus se hranea doar cu plante, fiind nevoit sa consume zilnic aproximativ o tona de frunze. La unele ramasite de sauropode s-au gasit bolovani in interiorul scheletului, in zona stomacala.



odiseea3: Multumesc
Răspuns de Milisa
1
Primele ramasite ale dinozaurilor au fost descoperite in Anglia prin anii 1820. Pe la 1840 erau cunoscute deja cateva genuri, ceea ce i-a permis marelui anatomist Richard Owen sa le dea numele de Dinosauria (din greceste, "reptile teribile"). Prin aceasta, el a admis singularitatea dimensiunii lor in lumea animala, mediul terestru de viata, pozitia lor verticala, includerea ultimelor cinci vertebre in centura pelviana. Totusi, pozitia bipeda a dinozaurilor -neobisnuita pentru o reptila, si care a dus la multe speculatii cu privire la comportamentul, psihologia si modul lor de locomotie- nu a fost recunoscuta decat odata cu expeditiile din anii '80 ai aceluiasi secol cand au fost recuperate primele schelete complet pastrate.
Tot in anii '80, H.G. Seeley si-a dat seama ca dinozaurii pot fi impartiti in doua ordine pe baza formei centurii pelviene. Ornitischia aveau oasele pubiene asemanatoare cu cele ale pasarilor, in timp ce la Saurischia ele se asemanau mai mult cu cele ale reptilelor. Paradoxal, pasarile isi au originea in ordinul Saurischia, ele desprinzandu-se din grupul celurosaurilor care erau dinozauri carnivori de mici dimensiuni.
Dinozaurii se caracterizeaza prin pozitia erecta in care membrele sunt aduse mai mult sau mai putin sub corp la fel ca la mamifere, si nu in parti ca in cazul crocodililor, soparlelor si broastelor testoase.
Alte întrebări interesante