Istorie, întrebare adresată de andreea158923, 8 ani în urmă

Faceti va rog rezumat.Dau coroana​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iulian3797
1

Răspuns:

1. Regatele timpurii ale geto-dacilor.

În baza organizării tribale, s-au constituit primele formațiuni statale ale geto-dacilor. Una din ele era condusa de regele istrienilor. Geto-dacii din părțile vestice ale Munteniei erau și ei organizați într-o formațiune statală deoarece aveau o oaste de 14.000 de ostași. În anul 335 î.Hr. aceștia au înfruntat oastea lui Alexandru Macedon. Se presupune că regatul geto-dac cuprindea părți din Muntenia și Moldova. Pe aceleași era amplasat regatul lui Zalmodegikos, în secolul al III-lea î.Hr. El exercita protecția orașului Histria de pe țărmul sud-dunărean al Mării Negre. Tot atunci este menționat încă un rege geto-dac, Oroles. Acesta i-a înfruntat pe bastarni. Dacii intracarpatici în secolul II î.Hr. erau și ei organizați într-un regat, avându-l rege pe Rubobostes.

2. Din a doua jumătate a secolului al II-lea î.Hr., la nord de Dunăre a fost pusă în circuit moneda geto-dacică. Sub puterea unor dinastii, triburile și regatele mici s-au constituit în uniuni tribalo-statale cu monedă proprie. 1.Centrul Munteniei; 2.Nord-Estul Munteniei și sudul Moldovei; 3.Oltenia; 4.Sudul Transilvaniei și Banatul.

Instituirea primelor forme ale statului geto-dac au constituit premisele creării, în secolul I î.Hr., a statului unitar al dacilor.


andreea158923: mersi ( ͡°з ͡°)
iulian3797: cu plăcere, coroana?
andreea158923: desigur
Alte întrebări interesante