Limba română, întrebare adresată de 00Mara123, 9 ani în urmă

Fara sa-mi dau seama de ce se petrecea in jurul meu,lovii pe soldat cu furia ce ti-a dat desnadejdea si groaza,apoi plecai de langa el suruzand ca si cum nu s-ar mai fi intamplat nimic.
Desparte textul in propozitii si spuneti felul acestora.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dragosvoda1968
1
1.fara sa-mi dau seama=PP
2.lovii pe soldat cu furia=Predicativa (Ce facui?) (nu sunt sigur0
3de ce se petrcea in jurul meu=C.DIRECTA
4.CE TI-A DAT DEZNADEJDEA SI GROAZA=ATRIBUTIVA
apoi plecai de langa el surazand=predicativa (me mai facui fara sa-mi dau seama?)fiind subordonata la 1si cooordonata cu 2 legate prin juxtapunere
5.ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic =ccmod (cum plecai de langa el)


dragosvoda1968: vezi ca am uitat sa motez propozitia ”apoi plecai de langa el surazand” care este nr.5 si ultima este nr.6
dragosvoda1968: pentru propozitia 4 pui intrbarea „CARE FURIE” DECI LA UN SUST DIN PROP 2 iar pentru propoz3 pui intrbarea fara sa-mi dau seama de ce?
Răspuns de Porecla47
0
P1: Fără să-mi dau seama Aceasta este despărțită de P2 prin conjuncția „de ce" - prop. cred că simplă P2: se petrecea în jurul meu Aceasta este despărțită de P3 prin virgulă: prop. Dezvoltată P3: lovii pe soldat cu furia Aceasta este despărțită de P4 prin conjuncția „ce": prop. dezvoltată P4: ți-a dat deznădejde și groază Aceasta este despărțită de P5 prin virgulă: prop. Dezvoltată P5: apoi plecai de lângă el surâzând Aceasta este despărțită de P6 prin conjuncția „ca și cum": prop. dezvoltată P6: nu s-ar mai fi întâmplat nimic. Aceasta este o propoziție dezvoltată.
Alte întrebări interesante