Limba română, întrebare adresată de ana234bcd, 8 ani în urmă

(Fat-Frumos din Lacrima)
Redactează o compunere de minim 150 de cuvinte ,in care sa evidențiezi trăsăturile personajului central al textului.
- sa numești două mijloace de caracterizare a personajului central
- sa prezinți detaliat 2 trăsături ale personajului cu exemple din text
- sa respecți structura specifică tipului de compunere cerut

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LodovicaLee
108

Protagonistul basmului poate fi identificat chiar din titlul operei "Făt-Frumos din lacrimă". El întruchipează prototipul personajului pozitiv al basmelor românești, care învinge mereu raul.

Personajul principal, masculin, este caracterizat pe parcursul textului atât în mod direct cât și indirect. Prima mofalitate pe care o putem observa este cea directa de care ne putem da seama din titlu. Făt-Frumos este un nume tipic acordat eroilor basmelor populare, el semnificând de fapt "copil frumos". Însă, aici se mai adaugă numelui porecla "din lacrimă" care ne duce cu gândul la trăsăturile fizice ale acestuia. Ne putem da seama de frumusețea exterioara a eroului din secventele "împărăteasa făcu un fecior alb ca spuma laptelui, cu parului bălai ca razele lunii".

El este caracterizat indirect prin intermediul factelor sale(" spuse să-i facă un buzdugan de fier, îl arunca în sus de despica bolta cerului, îl prinse pe degetul cel mic și buzduganul se rupse-n doua"). Din aceste rânduri putem observa niște caracteristici cu care nici o ființă umana nu este însușita. Forță ieșită din comun și puterea îl caracterizează pe erou. Aceste hiperbole cu care autorul accentuează portretul personajului ne oferă o viziune mai clara asupra unui adevărat erou.

Prin intermediul acestui erou, autorul promovează valori umane precum frumosul, onestitatea și dreptatea.


ana234bcd: mersi mult de toot❤
LodovicaLee: cu plăcere!
Alte întrebări interesante