Fie E(x) =(2x+1/2) la a doua-(x+2)(x-2)-3x(x-1/3) o puteți rezolva va rog mult de tot dau și coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
E(x) = (2x+1/2)² - (x+2)(x-2) - 3x (x - 1/3)
E(x) = 4x² + 2·2x·1/2 + 1/2² - (x²-2x+2x-2²) - 3·x¹·x¹ + 3·x·1/3
x¹·x¹ =x¹⁺¹ = x²
3·x·1/3 = 3x/3 = 3x:3=x
sau
3·x·1/3=3·1/3·x=3/3·x=(3:3)·x=1·x=x
Orice fractie este o impartire:
3/3 = 3:3 = 1
E(x) = 4x² + 2x + 1/4 - (x²-4) - 3x² + x
E(x) = 4x² + 2x + 1/4 - x² +4 - 3x² + x
minus in fata unei paranteze schimba toate semnele din paranteza
4x² - x² - 3x² = 3x²-3x² = 0
2x + x = 3x
1/4 + 4 = 1/4 + ⁴⁾4 = ( 1+4·4 ) / 4 = (1+16)/4 = 17/4
In urma calculelor obtinem:
E(x) = 0+3x + 17/4
E(x) = 3x + 17/4
Răspuns:
E(x) =3x+17/4
Explicație pas cu pas:
(2x+1/2)²-(x+2)(x-2)-3x(x-1/3)=
aplicam formulelede calcul prescurta si factorul comun
4x²+2x+1/4-(x²-4)-3x²+x=
deschidem paranteza, tinand cont de semnul" -" din fata ei
4x²+2x+1/4-x²+4-3x²+x=
aplicam comutativitatea si asociativitatea sumei algebrice
4x²-x²-3x²+2x+x+1/4+4=
reducwem/restrangem termenii asemenea
E(x)=3x+17/4