Matematică, întrebare adresată de blue07, 8 ani în urmă

Fie ecuatia x^2-2(m-1)x+3=0.Aflati m,stiind ca o solutie a ecuatiei este 4.
Va rog,urgent.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tanasaradu
2

Răspuns:

f(4) = 0 => 16 - 8(m - 1) + 3 = 0

16 - 8m + 8 + 3 = 0 => 8m = 27 => m = 27 / 8

Explicație pas cu pas:


blue07: ce inseamna f(4)?
mikivlad: inlocuieste pe x cu 4 si lucreaza ecuatia, e mai simplu
mikivlad: o sa fie ecuatie cu m si afli pe m
blue07: ok,mersi
Răspuns de Rayzen
1

Metoda I:

Dacă ecuația x^2-2(m-1)x+3=0 are rădăcina x = 4, atunci:

  • \left|\begin{aligned}&x^2-2(m-1)x+3\,\big|_{x=4} = 0\\ &\Rightarrow 4^2-2(m-1)\cdot 4+3 = 0\\ &\Rightarrow 16-8m+8+3 = 0\\ &\Rightarrow 8m = 27\\ &\Rightarrow \boxed{m = \frac{27}{8}} \end{aligned}\right.

Metoda II:

Ecuația x^2-2(m-1)x+3=0 are produsul rădăcinilor:

  • x_1\cdot x_2 = \dfrac{3}{1} = 3

Dar deoarece x_2 = 4, înseamnă că:

  • x_1\cdot 4 = 3 \Rightarrow x_1 = \frac{3}{4}

Din prima relație a lui Viète, reiese că:

  • \left|\begin{aligned} &x_1+x_2 = -\frac{-2(m-1)}{1} = 2m-2\\ &\Rightarrow \frac{3}{4}+4 = 2m-2 \\ &\Rightarrow 3+16 = 8m-8\\ &\Rightarrow 8m = 27\\ &\Rightarrow \boxed{m = \frac{27}{8}} \end{aligned}\right.
Alte întrebări interesante