Limba română, întrebare adresată de nicoletaivanov0, 8 ani în urmă

Fisa biografică Mihai Eminescu )
Dacă se poate, cât mai lung

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de staicuandrei59
1

Pe 15 ianuarie 1850 s-a nascut în Botosani, Ipotesti, Mihai Eminescu, al saptelea copil.

Între 1858 si 1860, Eminescu a urmat clasele a III-a si a IV-a la National Hauptschule" din Cernauti.

Între 1860 si 1863 Eminescu a fost la Ober-Gymnas din Cernauti. În 1863 a plecat la Ipotesti.

În 1864 intra ca practicant la tribunalul din Botosani.

În 1865 se afla în Bucovina în gazda la profesorul se afla în Bucovina în gazda la profesorul sau Aron Pumnul, ca îngrijitor al bisericii.

La 12/24 ianuarie 1866 moare Aron Pumnul. În acel an, revista "Familia" îi publica lui Eminescu poezia "De-as avea", însa Iosif Vulcan i-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu.

În 1868, este angajat ca sufleor în trupa lui Mihail Pascali.

În anul 1869, pe întâi aprilie, Eminescu înfiinteaza împreuna cu alti tineri cercul literar "Orientul". Pe 11 aprilie, la Viena, Eminescu se înscrie la Facultatea de filozofie ca student extraordinar, auditor, lipsindu-i bacalaureatul, face cunostinta cu Slavici.

În 1870 îl viziteaza de Anul Nou pe fostul domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Pe 15 aprilie publica în "Convorbiri literare" din Iasi poezia "Venere si Madona", iar pe 15 august, "Epigonii". Povestea "Fat-frumos din lacrima" se tipareste în "Convorbiri literare" pe 1 si 15 noiembrie.

Pe 8 aprilie 1871, "România juna" si-a ales conducatorii: Slavici presedinte si Eminescu bibliotecar.

În 1872 se întâlneste cu Veronica Micle la Viena dar, din cauza bolii si a lipsurilor, paraseste Viena, întorcându-se în tara. Asigurat printr-o subventie lunara de zece galbeni, din partea "Junimii", Eminescu pleaca la Berlin. Se înscrie la Universitatea din Berlin si urmeaza cursuri din domeniul filozofiei, istoriei, economiei si dreptului.

Pe 1 septembrie 1874 a fost numit director al bibliotecii centrale din Iasi. "Convorbiri literare" publica pe 1 decembrie "Împarat si proletar".

În 1876, Eminescu primeste postul de corector si redactor la Curierul de Iasi". În acel an, l-a vizitat de multe ori pe Ion Creanga, iar "Convorbiri literare" i-a publicat: "Melancolie", "Craiasa din poveste", "Lacul", "Dorinta", "Calin", "Strigoii".

În 1877, Eminescu paraseste Iasiul si vine la Bucuresti, unde se dedica gazetei.

În anul 1879, Eminescu trimite la Iasi poezii care se publica în "Convorbiri literare": "O, ramâi.", "Freamat de codru", "Revedere". Pe 6 august moare stefan Micle, sotul Veronicai Micle.

În 1880 publica in "Convorbiri literare" poezia "O, mama.".

Un an mai târziu, publica tot în "Convorbiri literare" "Scrisoarea a III-a". Ciclul "Scrisorilor" se încheie cu publicarea "Scrisorii a IV-a". Eminescu a lucrat la desavârsirea "Luceafarului" si la diverse forme din "Mai am un singur dor".

În 1882, "Luceafarul" este publicat la "Junimea".

În 1883 au aparut în "Familia": "Adio", "Ce e amorul", "Pe lânga plopii fara sot.", "si daca.". Pe 4 iunie pleaca la Iasi. Îsi regaseste vechii prieteni: Ion Creanga si Miron Pompiliu. Eminescu da semne de ameliorare mintala. Pe 28 iunie boala izbucneste si este internat în sanatoriul doctorului sutu. Pe 20 octombrie, Eminescu este trimis de prieteni la Viena si internat în sanatoriul de la Ober-Dobling. Pe 21 decembrie apare la Socec volumul cu poeziile lui Eminescu având o scurta prefata semnata de Titu Maiorescu .

În 1884, domnul Obersteiner propune la 10 februarie sa faca o calatorie prin Italia. Pe 26 februarie, Eminescu paraseste sanatoriul si, însotit de Chibici, face o calatorie recomandata prin Italia. Soseste la Bucuresti pe 27 martie si pe 7 aprilie, Eminescu pleaca la Iesi.

În 1885, apare la Socec editia a doua a volumului de poezii, acu acelasi continut. "Convorbiri literare" i-a publicat "Soacra pe deal". Pe 1 ianuarie 1886 publica "Dalia"(fragment).

În primavara anului 1887, Eminescu pleaca la Botosani, la sora sa, Henrieta, si este internat în spitalul local, Sfântul Spiridon. Se organizeaza în Iasi comitete de ajutoare pentru întretinerea si îngrijirea poetului.

În 1888, Eminescu are dorinta de a-si termina unele lucrari pe care îsi aminteste ca le-a lasat în manuscris. Veronica Micle vine la Botosani si îl determina pe Eminescu sa se mute definitiv la Bucuresti, unde si pleaca pe data de 15 aprilie. Tipareste în "Româna libera" "Iconarii d-lui Beldiman".

Pe 3 februarie 1889, Eminescu este internat la spitalul "Marcuta" din Bucuresti. În noaptea de 15 iunie, la ora trei, poetul moare în sanatoriul doctorului sutu. Corpul defunctului a fost depus pe 17 iunie în groapa, la umbra unui tei din cimitirul Bellu.


nicoletaivanov0: Merci multtt)))
staicuandrei59: Cu placere.Nu trebuie sa scrii neaparat toate lucruriile alea,doar cele importante.Tu ai zis ca vrei lung si am zis sa iti copiez unul din note ul meu:))))
nicoletaivanov0: Mi-ai salvat viața
Alte întrebări interesante