Istorie, întrebare adresată de mariopaun55, 8 ani în urmă

fișa cu domnia lui mihai viteazu va rog mâine imi trebuie si primesc nota ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de camilatanase1
0

Răspuns:

Mihai Viteazul se naște în 1558 la Târgul de Floci, fiu al domnului Pătrașcu cel bun și al Tudorei, descendenta din neamul cantacuzinilor. Urca treptele ierarhice ale fldregatoriei în stat, fiind banisor de Strehaia și mare ban al Craiovei. Se pune rău cu domnitorul Alexandru cel rău care vrea sa l execute, dar totuși Mihai scapă. Ajutând se de descendenta sa din Marea familie de la Istanbul a cantacuzinilor și cerând sume imense de bani de la boieri și de la unchiul sau din partea mamei, Iane Epirotul, se prezintă la Istanbul și primește domnia de la sultanul Murad al 3 Lea în 1593.

In iarna anului următor, cei ce i au împrumutat banii se revolta la București, iar domnitorul le da foc la toți. Odată cu asta începe sa atace cetățile turcești de pe Valea Dunării, Nicopole Vidin Giurgiu l, Rusciuc, și pe cele din Est dinspre Dobrogea. Știind ca nu dispune de o armata profesionista cum aveau turcii sau austriecii, trimite boieri în Transilvania sa ceara ajutor militar și alianță cu Sigismund Batory, astfel adera d la liga Sfânta în cadrul războiului de 13 ani. Odată ajunși la domnul maghiar, boierii trimiși de Mihai și de domnul Moldovei Aron semnează defapt un tratat de vasalitate, făcând l pe Sigismund practic stăpân pe principatele vecine. I se promite ajutor militar de la Papă, dar acesta întârzie sa apară. În acest context, se poarta bătălia de la Calugareni între Mihai și marele vizir al sultanului, Sinan Pasa.

Românii obțin o victorie tactica de moral, dar numărul mult mai mare al ostilor turcești nu a scăzut foarte mult, În aceasta situație Viteazul fiind pus pe fuga cu turcii după el care cucerescBucurestiul și Târgoviște. Mihai îl așteaptă în munți pe Batory cu paste, care își face apariția abea în primăvara. Ei recuceresc cetățile pierdute și îi împing pe turci pana la Dunăre. Lupta cea mare se duce la Giurgiu, o victorie categorica a lui Mihai, în urma căreia Sinan pasa este exclus di funcția sa de vizir.

Mai departe, Mihai se axează pe cucerirea Transilvaniei care îl avea acum ca domn pe varul lui Sigismund, andrey Batory. După lupta de la Selimbar, Mihai întra în Alba Iulia și alipeste astfel Valahiei Transilvania. În 1600 cucerește și Moldova, punând l pe fuga pe voievodul de acolo Simion Movila pana la Hotin. Astlfel se realizează prima unire a tarilor romane.

Tot în 1600 Împăratul Rudolf al Austriei nu l mai dorea pe Mihai în Transilvania, acesta reprezentand o amenințare prea mare pentru imperiul Habsburgic. Îl trimite pe generalul Giorgio Basta sa l înfrunte pe Mihai Viteazul la miraslau . Din nefericire, românii pierd lupta, și Domnul roman este nevoit sa plece în pribegie.

Moralul sau era la pământ, pentru ca nu a reușit sa mențină noul stat mai mult de patru luni, pierzând și Moldova în favoarea lui Movila. Cu el plecat, polonezii au schimbat și domnul în Para românească, punând l pe fratele lui Simion Movila. Mihai cere ajutor de la Viena, iar împăratul ii oferă bani pentru întemeierea unei oști. Angajează 10000 de mercenari sârbi și din Balcani și cu alți 10000 de oameni ai generalului Basta pleacă în Transilvania s o cucerească pentru Rudolf de la noul domn repus Sigismund.

În vara lui 1601 la gurtuslau se duce lupta între 40000 de soldați unguri și 20000 ai lui Basta și Mihai. Deși în inferioritate numerica, Mercenariiilui Mihai Viteazul câștigaiar după lupta acesta primește vesti cum ca frații Buzești si alți oameni de încredere ai sai au reușit sa l dea jos de pe tronul tarii românești pe fratele lui Simion movila și ca îl așteaptă pe el. Totuși, pe 9 august 1601,domnitorul este asasinat în tabăra de la Turda de oamenii lui Basta din Ordinele împăratului. Asa se termina o poveste a unuia dintre cei mai mari romani

Alte întrebări interesante