Limba română, întrebare adresată de vica1889, 8 ani în urmă

fișa de lectură a textului privighetoarea

vă rog ajutațimă ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
14

Răspuns:

Buna! Cred ca te referi la "Privighetoarea " de Al. Bratescu Voinesti!

Fisa de lectura

Autor:  Al. Bratescu Voinesti

Titlu: Privighetoarea

Personaje: insusi autorul, care aici poarta numele de nenea Iorgu si interlocutorul sau; provighetoarea

Locul intamplarii: iazul din spatele morii

Despre povestire: Textul se desfasoara sub forma unui dialog, in care personajul central  este privighetoarea, acea pasare mica care  canta dumnezeieste in serile si noptile de vara. Nenea Iorgu ( autorul) este un pescar impatimit, dar in acelasi timp un mare iubitor al trilurilor privighetorilor, care cantau in zona iazului morii, acolo unde acesta pescuia.

Cantecul cu trilurile fermecatoare ale unei anume privighetori( cea din scorbura salciei de pe malul iazului) il incanta seara de seara, nu numai pe el, ci si pe prietenii sai care il vizitau.  Frumusetea cantecului este curmata de moartea privighetorii atat de speciale pentru autor, datorita neatentiei lui ( si-a lasat undita cu momeala in carlig, iar privighetoarea cautand rame, a inghitit carligul)

Ce m-a impresionat :  M-a impresionat  descrierea tabloului cu ajutorul limbajului artistic; de asemenea empatia pe care autorul o arata fata de aceasta minunata pasare ( chiar daca este mica si cenusie) care este recunoscuta ca regina pasarilor cantatoare.

Explicație:

Alte întrebări interesante