Fisa de lectura din clasa a-7-a.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Salutare! Cum nu ai precizaat ce fel de fisa de lectura ai nevoie, eu iti atasez aici o fisa de lectura ptr. cls. 7!!!
O lectura pe care sunt convinsa ca ti s-a cerut!
FISA DE LECTURA
Titlul ; BAIATUL IN PIJAMA VARGATA
Autorul: John Boyne
Personaj central : Bruno Hoess ( de 9 ani).
Personaje secundare: Shmuel ( prietenul evreu), Ralf tatal lui Bruno, sora, mama, bunicii, Fury( seful tatalui sau)
Tema romanului: o prietenie fără limite, aparent imposibilă în contextul celui de-al Doilea Război Mondial și, respectiv, al Holocaustului, dintre un băiat german și un băiat evreu, din lagărul de concentrare condus de tatăl primului.
Prezentare pe scurt:
Bruno este un băiețel neamț, de doar 9 ani, care locuiește în Berlin, alături de familia sa (mama, tatăl și sora lui mai mare). Au o casă mare, o duc bine. Tatăl său lucrează în cadrul armatei și Bruno este un copil fericit. Are o casă cu 5 niveluri de explorat și prieteni alături de care să se joace. Asta până în ziua în care o găsește pe menajeră făcând bagajele, iar mama sa îi spune că trebuie să se mute pentru că tatăl său a fost avansat și noul post primit este în alt oraș.
În noua locuință nimic nu mai este la fel. Doar biroul tatălui său a rămas inaccesibil. În rest, totul s-a schimbat. Casa este mult mai mică. Alte case nu sunt în jur. Dacă nu sunt case, nu sunt nici copii. Cum să mai fie Bruno fericit aici? În plus, sunt prea multe lucruri pe care nu le înțelege. Casa este plină tot timpul de soldați. Pe fereastră, într-o curte imensă, împrejmuită cu gard înalt de plasă deasupra căruia erau prinse arcuri de sârmă ghimpată, sunt o mulțime de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. Ce fac ei acolo? De ce soldații se duc mereu acolo, dar oamenii ăia nu vin niciodată la ei? Unde mai pui că acolo sunt și copiii care i-ar putea fi parteneri de joacă.
Hotărât să exploreze noua lume în care ajuns, Bruno se îndepărtează într-o zi de casă, mergând foarte mult de-a lungul gardului cu sârmă ghimpată. Mare-i este mirarea când, la un moment dat, dă peste un băiat de-o seamă cu el (chiar născuți în aceeași zi), ghemuit de partea cealaltă a gardului. Un băiat îmbrăcat în pijamale în dungi (Shmuel). De-aici povestea devine dramatică..
Parerea mea despre roman:
Romanul este scris la persoana a III-a, dar povestit prin ochii unui copil. Nedumeririle lui Bruno apar inca de la inceput, intrebarile pe care si le pune avand raspunsuri mult mai tarziu ( pentru el)
Raspunsurile la intrebarile pe care si le pune, le intelege mult mai tarziu percepandu-le cu minte de copil, iar pentru el marea dramă rămâne că nu se poate juca împreuna cu băiatul de dincolo de gard.
Pentru mine, drama a început când am realizat că Bruno locuia lângă … un loc al ororilor. A continuat pe măsură ce Shmuel își spunea povestea. A atins punctul culminant când sora lui Bruno l-a certat aprig și i-a spus că s-a săturat să pronunțe greșit și să numească locul acela Out-With, în loc să-i spune pe numele său corect care este…Auswitz!
Povestea m-a cutremurat, iar finalul... . Romanul surpinde de fapt o parte din istoria Europei moderne văzută prin ochii unui copil care, în inocența lui, nepricepand nici măcar în ultima clipă ceea ce tu ai vrea să poți opri ( moartea prin gazare!).
Explicație:
Sper sa iti foloseasca la ceva!