Limba română, întrebare adresată de andrei112472, 8 ani în urmă

fișă de lectură:Doi feți cu stea în frunte.
Îmi trebuie până mâine dimineață! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deea2010pisi
5

Răspuns:

Elev…………………

Clasa……………….

FISA DE LECTURA

Basm

Titlu : Doi feti  cu stea in frunte

Autor:  Ioan Slavici

Caracteristici ale basmului :

* Formula de introducere :  A fost ce-a fost; dacă n-ar fi fost, nici nu s-ar povesti.

* Formula de incheiere :  Şi s-a făcut apoi precum de la început a fost să fie. Lăptiţa fu pusă în cap de masă lângă soţul ei; fata vitregei rămase cea mai rea slujnică la curtea Lăptiţei, iar pe vitrega cea cu gând rău o legară de coada unei iepe nebune şi înconjurară ţara de şapte ori cu ea, încât lumea să ştie şi să nu mai uite că cine începe cu rău, cu rău sfârşeşte.

 

* Personaje din lumea reala reprezentate ale fortelor binelui :………………………….

………………………………………………………………………………………………….

* Personaje supranaturale reprezentante ale fortelor raului :…………………………..

………………………………………………………………………………………………….

* Ajutoarele (personaje auxiliare) din lumea reala:……………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

* Cifra magica trei este reprezentata prin : trei fete, trei feciori de imparat, trei zile si trei nopti de nunta,

 

* Tema basmului este :………………………………………………………………………

* Episodul din basm care ti-a placut cel mai mult a fost :”… na, cea mai în vârstă dintre surori, era frumoasă, încât oile încetau a paşte când o zăreau în mijlocul lor; Stana, cea mijlocie, era frumoasă, încât lupii păzeau turma când o vedeau pe dânsa stăpână; iară Lăptiţa, cea mai tânără soră, albă ca spuma laptelui şi cu păr moale ca lâna mieluşeilor, era frumoasă – mai frumoasă decât surorile sale împreună – frumoasă cum numai dânsa era.

        Într-o zi de vară, când razele soarelui erau mai stâmpărate, cele trei surori se duseră ca să culeagă căpşune în marginea codrilor.

        Pe când ele culegeau căpşunele, îndată se aude un şir de tropote, ca şi când ar veni şi s-ar apropia o ceată de călăreţi. Era cine era: era tocmai feciorul împăratului, venind ca să meargă cu prietenii şi cu curtenii săi la vânat.

        Tot voinici frumoşi, crescuţi în şeile cailor, dar cel mai frumos şi pe cel mai înfocat armăsar era… cine altul putea să fie? Făt-Voinic, feciorul de împărat. Focul cailor se stâmpără în zărirea celor trei surori şi călăreţii deteră în pas mai încetişor, până ce, veniţi şi sosiţi, se simţiră duşi.

        – Auzi tu, soră, grăi Ana către sora mijlocie, dacă m-ar lua pe mine, i-aş frământa o pâine din care mâncând s-ar simţi ş-ar fi tot june şi voinic, mai voinic decât toţi voinicii din lume.

        – Eu, zise Stana, dacă pe mine m-ar lua, i-aş toarce, ţese şi coase o cămaşă pe care, îmbrăcând-o, s-ar putea lupta cu zmeii, trecând prin apă fără ca să se ude, trecând prin foc fără ca să se ardă.

        – Iară eu, grăi Lăptiţa, cea mai tânără soră, dacă i-aş fi soţie, i-aş face doi feţi-frumoşi, gemeni cu părul de aur şi cu stea în frunte, stea ca luceafărul din zori.

        Când trec pe lângă fete, voinicii, chiar şi cei împărăteşti, văd cu ochii şi ascultă cu urechile. Ascultând, ei auziră, auzind, înţeleseră, iar înţelegând, ei suciră frânele şi săriră la fete.

        – Sfântă-ţi fie vorba şi a mea să fii, soţie de împărat! grăi feciorul de împărat ridicând la sine în şa pe Lăptiţa cu căpşune cu tot.

        – Şi tu a mea! grăi cel dintâi voinic către Stana, făcând şi el precum a văzut pe stăpânul său.

        – Şi tu a mea! grăi al doilea în voinicie către Ana, ridicând-o şi pe ea în şa.

        Făcând aşa, voinicii porniră spre curtea împărătească. În ziua următoare se făcură nunţile şi apoi trei zile şi trei nopţi întreaga împărăţie răsuna de veselia oaspeţilor…”

 

* Invatatura desprinsa din basm este : Am invatat din acest basm ca atunci cand faci rau si tie ti se poate intampla ceva rau.

spet ca te-am ajutat❤️❤️

Alte întrebări interesante