Limba română, întrebare adresată de DianaBusuioc006, 8 ani în urmă

fisa de lectura Moara cu noroc plz ,dau coroana ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
13

Răspuns:

Explicație:

Constructia subiectului

Actiunea nuvelei se defineste printr-o constructie epica riguroasa, un singur plan narativ, care se refera la dezumanizarea lui Ghita din cauza lacomiei pentru bani, o intriga bine evidentiata bazata pe valorile morale si setea nestapanita de imbogatire, in cadrul careia se manifesta un conflict interior (psihologic) si unul exterior (social).

Alte referate despre: moara cu noroc comentariu literar, moara cu noroc analiza literara, moara cu noroc critica literara

Caracterizarea lui Ghita din opera Moara cu noroc

Dezumanizarea sa sub puterea banului îl apropie de personajele lui Balzac şi în cazul autorului francez exisând o strânsă legătură între starea materială a eroilor şi poziţia lor socială.

Ghiţă consideră că prosperitatea economică îi va asigura respectul celor din jur sacrificând pentru aceasta, în ultimă instanţă contrar sfatului bătrânei, liniştea familiei sale.

Alte referate despre: caracterizarea lui ghita din nuvela moara cu noroc, caracterizarea personajului ghita din nuvela moara cu noroc, relatia dintre ghita si ana - moara cu noroc

Moara cu noroc - comentariu literar

Nuvela se deschide printr-un precept moral (in care cuvintele atribuite Batranei exprima conceptia autorului): “Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit”.

Alte referate despre: moara cu noroc-comentariu literar, nuvela moara cu noroc comentariu literar, moara cu noroc proces literar

Moara cu noroc de Ioan Slavici

Ioan Slavici, scriitor de marca al epocii marilor clasici, personalitate reprezentativa a literaturii romane este dupa cum afirma Titu Maiorescu “ un scriitor realist si poporal”, sau Caragiale “ un spirit classic authentic al literaturii romane”. Contemporan si prieten cu Alecsandri, Caragiale, Maiorescu, Sadoveanu, lasa posteritatii o opera diversa si inegala care cuprinde: povesti, nuvele (Popa Tanda, Moara cu Noroc ), romane (Mara), teatru, memorii.

Alte referate despre: moara cu noroc de ioan slavici, comentariu moara cu noroc de ioan slavici, rezumat moara cu noroc de ioan slavici

Conflictul in Moara cu noroc

Analiza starilor constientizate ale personajului ne conduce spre cheia in care este indicat sa fie lecturata o astfel de nuvela.Frica, obsesia banului, alienarea, erosul, fiecare dintre acestea ar putea constitui tema operei, in functie de perspectiva lectorului.

“Moara cu noroc “ a aparut in anul 1881, fiind inclusa in “Novele din popor”, volum care a dat in literatura romana un exemplu de scriere totodata traditionalista si realista.Poate fi privita si ca o ilustrare a notiunilor teoretice sustinute de Titu Maiorescu si Junimea(“are specific national, este autentica”).

Din punctul de vedere al autorului, se incadreaza perfect in opera acestuia, deoarece este inca o dovada a crezului moralist al lui Slavici, o pledoarie pentru viata linistita si cumpatata, de refuz al parasirii unei ordini prestabilite, deoarece astfel de actiuni vor fi pedepsite de Destin.

Temele nuvelei sunt valorile etice si psihologice, dorind sa demostreze ca dorintele de imbogatire/parvenire duc la ...

Alte referate despre: conflictele din moara cu noroc, conflictul in moara cu noroc, conflictul din moara cu noroc

Moara cu noroc - aprecieri

- tematica nuvelelor este variat: evocarea satului transilvnean cu mentalitatea i viaa social specific ("Gura satului", "Pdureanca"); afirmarea rolului intelectualului n luminarea oamenilor ("Popa Tanda", "Budulea Taichi"); dezvluirea procesului de dezumanizare a omului n goana dup bani ("Comoara", "Moara cu noroc").


DianaBusuioc006: mulțumesc frumos
Utilizator anonim: cup???
Alte întrebări interesante