Biologie, întrebare adresată de crina7233, 8 ani în urmă

Fisa de lucru dau coroana​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SunAndMoon01
2

Răspuns:

2. b

Întrebarea asta e puțin ciudată pentru că, teoretic, toate 3 răspunsurile sunt corecte.

Cazul a: mamă cu Rh negativ, făt cu Rh pozitiv. Natural, în corp nu există anticorpi anti-D (gena de Rh). Cu toate astea, în cazul unei astfel de sarcini, sângele mamei și al copilului vin în contact în timpul nașterii, iar organismul mamei va începe să producă astfel de anticorpi. La o a doua sarcină, ar putea exista probleme (presupunând că tatăl va avea Rh pozitiv ca prima oară, deci copilul va avea tot Rh pozitiv datorită dominanței genei). Limba română e destul de complicată, așa că a poate fi citită cum am explicat eu mai sus, sau în sensul de ”te naști cu anumiți anticorpi”, dar atunci nu mai putem vorbi de a-i ”dobândi”.

Cazul b: dacă ai suferit de o afecțiune virală, cel mai probabil nu o vei mai avea a doua oară deoarece corpul tău a învățat cum să creeze anticorpi pentru acel virus. De ce crezi că numim ”bolile copilăriei” în felul ăsta?

Cazul c: antibioticele teoretic nu fac organismul să producă anticorpi, dar din ce am citit au niște substanțe active care se leagă de anumite celule și luptă cu virusul.

3. a (c nu se vede complet)

Alte întrebări interesante