Limba română, întrebare adresată de daanidanie, 8 ani în urmă

Fisa de portofoliu cu pronumele persoanele
Va rogggg
Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Andreighdhdh
3

Pronumele personal (propriu-zis) este o parte de vorbire flexibilă care desemnează persoane. Are forme diferite, în funcție de persoană, iar la persoana a III-a prezintă forme și pentru genuri. Pronumele se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește.

Ea a plecat la școală. (Maria a plecat la școală.)

Ei au plecat la școală. (Elevii au plecat la școală.)

Pronumele personal arată persoana care vorbește (persoana I ‒ eu, noi), persoana cu care se vorbește (persoana a II-a ‒ tu, voi) și persoana despre care se vorbește (persoana a III-a ‒ el/dânsul, ea/dânsa, ei/dânșii, ele/dânsele).

CUPRINS

Formele pronumelui personalFormele pronumelui personal în funcție de cazPronumele personal la cazul nominativPronumele personal la cazul vocativPronumele personal la cazul acuzativPronumele personal la cazul dativPronumele personal la cazul genitivAlte forme de pronume personal pentru persoana a III-aFuncțiile sintactice ale pronumelui personalFuncțiile sintactice ale pronumelui personal la cazul nominativFuncțiile sintactice ale pronumelui personal la cazul acuzativFuncțiile sintactice ale pronumelui personal la cazul dativFuncțiile sintactice ale pronumelui personal la cazul genitivSituații în care pronumele personal nu are funcție sintactică

Formele pronumelui personal

Pronumele personal are forme diferite după gen doar la persoana a III-a: masculin (el/dânsul, ei/dânșii), feminin (ea/dânsa, ele/dânsele), neutru (el/dânsul, ele/dânsele).

Pronumele personal are forme diferite în funcție de număr: singular (eu, tu, el/dânsul, ea/dânsa) și plural (noi, voi, ei/dânșii, ele/dânsele).

Formele pronumelui personal în funcție de caz

Pronumele personal nu are forme pentru persoana I și a III-a , la cazul vocativ. La cazul genitiv, nu are forme pentru persoana I și persoana a II-a.

La cazurile acuzativ și dativ, pronumele personal are forme accentuate și neaccentuate. Formele accentuate subliniază persoana despre care se comunică (mine – mie, tine – ție), iar formele neaccentuate nu accentuează persoana despre care se comunică.

! Formele accentuate răspund singure la întrebări, iar cele neaccentuate cu ajutorul formelor accentuate.

Pe el l-am văzut la film. (pe cine am văzut? pe el > prepoziție + formă accentuată)

L-am văzut la film. (pe cine am văzut? pe el l- > prepoziție + formă accentuată + formă neaccentuată)

! Regula de mai sus este folositoare în deosebirea formelor accentuate de cele neaccentuate. După ce se pune întrebarea, prima formă cu care se răspunde este accentuată.

Te-am auzit cântând. (pe cine am auzit? pe tine te- > prima formă accentuată tine, a doua formă neaccentuată te-)

Ne-au dat lacrimile. (cui au dat? nouă ne- > prima formă accentuată nouă, a doua forma neaccentuată ne-)

Pronumele personal la cazul nominativPERSOANĂSINGULARPLURALpers. Ieunoipers. a II-atuvoipers. a III-ael (masculin, neutru)

ea (feminin)ei (masculin)

ele (neutru, feminin)Pronumele personal la cazul vocativPERSOANĂSINGULARPLURALpers. a II-atuvoiPronumele personal la cazul acuzativPERSOANĂSINGULARPLURALACCENTUATNEACCENTUATACCENTUATNEACCENTUATpers. Iminemănoinepers. a II-atinetevoivăpers. a III-ael (masculin, neutru)

ea (feminin)îl, l (masculin, neutru)

o (feminin)ei (masculin)

ele (neutru, feminin)îi, i (masculin)

le (neutru, feminin)

! La acuzativ, formele accentuate sunt întotdeauna însoțite de prepoziții.

Pe mine mă cheamă Cristian. (pe cine cheamă? pe mine)

! Formele neaccentuate determină totdeauna un verb și pot fi folosite singure sau împreună cu formele accentuate cu prepoziția pe (dublă exprimare).

Mă strigă mama. (mă – formă neaccentuată)

Pe mine mă strigă mama. (pe mine mă – formă accentuată + formă neaccentuată – dublă exprimare)

Pronumele personal la cazul dativPERSOANĂSINGULARPLURALACCENTUATNEACCENTUATACCENTUATNEACCENTUATpers. Imieîmi, minouăne, nipers. a II-ațieîți, țivouăvă, vipers. a III-alui (masc, neutru)

ei (feminin)îi, i (masculin, neutru, feminin)lor (masculin, neutru, feminin)le, li (masculin, feminin)Pronumele personal la cazul genitivPERSOANĂSINGULARPLURALpers. a III-a(al, a, ai, ale) lui (masculin, neutru)

(al, a, ai, ale) ei (feminin)(al, a, ai, ale) lor (masculin, neutru, feminin)Alte forme de pronume personal pentru persoana a III-a

La persoana a III-a a pronumelui personal, pe lângă pronumele el, ea, ei, ele, se pot folosi și alte forme de pronume personal – dânsul, dânsa, dânșii, dânsele, considerate a fi o variantă de adresare mai politicoasă decât cea cu formele de bază. Aceste pronume sunt provenite din formele vechi ale pronumelui personal (însul, însa, înșii, însele), păstrate în limba curentă sub forma unor derivate cu prepozițiile întru, dintru, printru (într-însul, dintr-însul, printr-însul, într-înșii, dintr-înșii, printr-înșii, într-însa, dintr-însa).

PERSOANĂCAZSINGULARPLURALpers. a III-aN. Ac.dânsul (masculin)

dânsa (feminin)dânșii (masculin)

dânsele (feminin)D. G.dânsului (masculin)

dânsei (feminin)dânșilor (masculin)

dânselor (feminin) Scuze dacă mai este scris fără spațiu! Sper că te-am ajutat.

Alte întrebări interesante