Matematică, întrebare adresată de denisvranceanu08, 8 ani în urmă

Fixează centrul cercurilor de mai jos:

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Chris02Junior
6

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

METODA 1(PUR GEOMETRICA, adica folosindu-ne NUMAI de ustensilele traditionale din geometrie, rigla(nemarcata cu diviziuni) si compasul).

1. In deschiderea compasului luam o distanta oarecare, mai mare decat raza banuita a cercului, dar mai mica decat diametrul banuit si dintr-un punct oarecare, fie el notat cu A, de pe cerc, trasam un arc de cerc, fie el notat cu A1B1(cu arc deasupra), A1 si B1 fiind punctele de intersectie ale  arcului trasat cu cercul  nostru.

2. Cu aceeasi deschidere in compas si varful lui asezat respectiv in A1 si B1, trasam doua arce de cerc, cu punctul lor de intersectie B. Aceste doua arce se intersecteaza si in A, dar ne intereseaza mai putin. Ca o observatie suplimentara, avem patrulaterul AA1BB1 = romb, doar ca fapt divers.

3. Unim  punctele A cu B si prelungim semidreapta AB pana aceasta intersecteaza cercul in punctul notat cu C. A si C sunt puncte diametral opuse, deci AC este diametru.

4. Acum nu mai avem decat sa-i aflam mijlocul lui AC, fie el notat cu O, care este centrul cercului nostru.

 Cu varful compasului in C si aceeasi deschidere a lui, trasam arcele a1 si a2 astfel incat sa ne intersecteze arcul A1B1(cu arc deasupra) in punctele E si F.

 Unim E cu F. EF ⊥ AC in O, AO = OC,

O = certrul cercului.

 In mod ABSOLUT ANALOG se procedeaza pentru determinarea centrului oricarui cerc.

Vezi poza!

METODA2:

Se traseaza patru drepte paralele doua cate doua, tangente la cercul nostru. Obtinem astfel rombul ABCD si trasam diagonalele rombului care sunt perpendiculare intre ele si se impart in segmente congruente.

 Intersectia diagonalelor rombului este centrul cercului. Fig.2.

METODA3:

Se traseaza patratul circumscris cercului si se duc diagonalele. Punctul lor de intersectie este centrul cercului. Fig.3.

 

Anexe:
Alte întrebări interesante