Folosind metoda inductiei matematice, sa se demonstreze ca pentru orice numar natural nenul n, este adevarata egalitatea:
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
37
Etapa de verificare:
P(1) : 1^3 = [(1·2)/2]² ⇒ 1 = 1 (A)
Etapa demonstrației:
Presupunem P(k) adevărată și demonstrăm că P(k+1) e adevărată.
P(k+1): 1^3 + 2^3 + 3^3 + ... + k^3 +(k+1)^3 =[(k+1)(k+2)/2]²
P(k):1^3 + 2^3 + 3^3 + ... + k^3 = [k(k+1)/2]²
Vom avea:
P(k+1): [k(k+1)/2]² + (k+1)^3 =[(k+1)(k+2)/2]² ⇔
⇔ (k+1)^3 = [(k+1)(k+2)/2]² - [k(k+1)/2]² ⇔
⇔ 4(k+1)^3 = [(k+1)(k+2) - k(k+1)][(k+1)(k+2) + k(k+1)] ⇔
⇔4(k+1)^3 = [(k+1)(k+2-k)][(k+1)(k+2+k)]⇔4(k+1)^3 = 2(k+1)(k+1)(k+1)·2
⇔4(k+1)^3 = 4(k+1)^3 (A)
P(1) : 1^3 = [(1·2)/2]² ⇒ 1 = 1 (A)
Etapa demonstrației:
Presupunem P(k) adevărată și demonstrăm că P(k+1) e adevărată.
P(k+1): 1^3 + 2^3 + 3^3 + ... + k^3 +(k+1)^3 =[(k+1)(k+2)/2]²
P(k):1^3 + 2^3 + 3^3 + ... + k^3 = [k(k+1)/2]²
Vom avea:
P(k+1): [k(k+1)/2]² + (k+1)^3 =[(k+1)(k+2)/2]² ⇔
⇔ (k+1)^3 = [(k+1)(k+2)/2]² - [k(k+1)/2]² ⇔
⇔ 4(k+1)^3 = [(k+1)(k+2) - k(k+1)][(k+1)(k+2) + k(k+1)] ⇔
⇔4(k+1)^3 = [(k+1)(k+2-k)][(k+1)(k+2+k)]⇔4(k+1)^3 = 2(k+1)(k+1)(k+1)·2
⇔4(k+1)^3 = 4(k+1)^3 (A)
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Chimie,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă