Geografie, întrebare adresată de laurapotop35, 8 ani în urmă

formarea Deltei Dunării? ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de QueenBajdeche
3

Răspuns:

Vărsarea Dunării în Marea Neagră a dat naștere Deltei Dunării. Aluviunile aduse de Dunăre au înaintat de-a lungul timpului în mare, creând din ce în ce mai mult teren. Dunărea are o lungime de 2780 km, fiind după fluviul Volga al doilea fluviu din Europa. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră, Germania și se varsă în Marea Neagră, în România. Este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est. Ea traversează în drumul ei următoarele țări: Austria (trecând prin Viena), Slovacia (prin capitala Bratislava), Ungaria (prin capitala Budapesta), Serbia (Belgrad), Croația, Bulgaria, Republica Modovă și Ucraina. Delta Dunării s-a format în două perioade: predeltaică și deltaică. Perioada predeltaică corespunde perioadei glaciare, caracterizându-se prin depozitele de loess găsite în grindele de la nivelul insulei Letea și Caraorman, cât și la nivelul brațelor fluviului. Etapa deltaică, de formare a deltei, presupune mai multe etape:

Faza de golf la începutul erei postglaciale, cu aproximativ 10.000 ani în urmă; exista golful Tulcea, Golful Chilia și Golful Halmyris (cetatea Halmyris, mult mai târziu formată ca suprafață de teren uscată, construită în timpul epocii romane se găsește azi la Murighiol).

Faza lagunară sau fluvio-lacustră cu 9.000 de ani în urmă, când s-a format un cordon maritim în fața insulei Letea și Caraorman (urme ale Pleistocenului superior), între fâșiile de pământ care înaintau în mare (promontorii), Jubrieni și Murighiol. Acest cordon maritim a fost transportat de către curenții Mării Negre, în sens invers acelor de ceasornic; s-a format de la erodarea țărmului maritim din nord și din zona de vărsare a râurilor Nistru, Nipru și Bug. Sper că te-am ajutat!

Alte întrebări interesante