formarea statului independent Tara Moldovei(anii)
Plizzzzzzzzzzzzzz
ofer 43 de puncte
Răspunsuri la întrebare
Începând cu secolul XIII teritoriul Moldovei se afla sub dominaţia tătarilor. Prin această zonă trecea importantul drum comercial, care lega Polonia de Marea Neagră. Evoluţia spre cristalizarea unor formaţiuni politice în această zonă este sugerată de un document papal din 1332, care vorbea despre puternicii acelor locuri, care confiscaseră bunurile episcopiei Cumanilor. Constituirea Moldovei s-a aflat în strânsă legătură cu iniţiativele regelui Ungariei Ludovic de Anjou de înlăturare a dominaţiei tătarilor din această zonă. Astfel, regele organizează în 1347 o campanie împotriva acestui popor, la care participă şi voievodul Dragoş din Maramureş. Cu această ocazie regele ungar, creează la est de Carpaţi o marcă de apărare împotriva tătarilor, condusă de voievodul maramureşan.
Tradiţia istorică a păstrat amintirea participării românilor de peste Carpaţi la întemeierea Moldovei în legenda descălecatului lui Dragoş. În realitate formaţiunea condusă de Dragoş era dependentă de regatul ungar. Încercarea acestui stat de a desfiinţa autonomia Maramureşului a nemulţumit populaţia românească, condusă de un alt voievod, Bogdan. Acesta se revoltă împotriva Ungariei şi în 1364-1365, profitând de luptele dintre Ungaria şi Ţara Românească, trece înMoldova, unde-i înlătură pe urmaşii lui Dragoş. Prin acest act s-a renunţat şi la suzeranitatea ungară, iarMoldovase constituie ca entitate de sine stătătoare, cu capitala la Baia. Urmaşul lui Bogdan a fost fiul său Laţcu (mort în 1375), care a continuat politica de independenţă faţă de Ungaria, a intrat în legătură directă cu papalitatea şi a întemeiat în 1371 episcopia catolică de Siret.
Petru I Muşat (1375-1391) a dus o politică de centralizare a instituţilor statului şi a creat mitropolia ortodoxă de Suceava, nerecunoscută însă de Patriarhia de Constantinopol. Recunoaşterea va veni în 1401, în timpul lui Alexandru cel Bun. În anul 1387 el depune jurământ de credină regelui Poloniei Vladislav Iagiello, pentru a contrabalansa pretenţiile de supremaţie ale Ungariei, inaugurând astfel vasalitatea Moldovei faţă de polonezi şi îi acordă acestuia un împrumut, pe care regele polon îl garantează cu teritoriul Pocuţiei. Petru I a fost cel care a mutat capitala Moldovei la Suceava. Urmaşul său Roman I (1392-1394) este cel care va desăvârşi teritorial Moldova, înglobând gurile Dunării şi va institui domnia autocrată. În anul 1393 el se intitula domn de la munte până la mare. Adoptarea titlului de domn autocrat de Roman I înseamnă dobândirea atributelor suverane de ordin politic.
Sper sa fie bun! Bafta!