Istorie, întrebare adresată de lenutza123, 9 ani în urmă

Formarea statului unitar român
Vă rog((

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristiamariute
4
Nu înțeleg exact ce vrei, dar îți fac un rezumat despre formarea statului unitar român (Romania Mare).

Unirea din 1918 a fost efortul secular al poporului român. Începând încă din perioada medievală, românii au dorit că frații lor din toate provinciile românești să fie unite în aceeași patrie și să scape de sub jugul asupritorilor.
Revoluțiile, atât cea de la 1821, cât și cele din 1848 au fost ecourile poporului român.
Primul pas în formarea României, a fost unirea celor două Principate, in 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Insa românii nu erau in totalitate mulțumiți, mai ales că doar Moldova și Țara Românească formau acum Romania; ei doreau ca și restul provinciilor românești să nu fie despărțite. De asemenea doreau să scape de sub controlul Imperiului Otoman, care era că o piedică pt aceștia în formarea statului unitar.
Aproape două decenii mai târziu (1878) Romania reușește, sub conducerea lui Carol I, să obțină independenta fata de Imperiul Otoman.
Dar visul românilor de a avea un stat unitar, in care toți frații să faca parte din aceeași patrie, nu era în totalitate realizat.
Momentul prielnic a fost dat de rezultatul celui mai mare conflict mondial al jumătății de secol XX. România a luptat alături de Antanta și si-a câștigat câteva garanții teritoriale.
1918 a fost anul de glorie, de aur al poporului român. Conform principiului autodeterminării (cele 13 puncte willson-ene) poparelor incluse in vechile imperii, destrămate acum, aveau dreptul să își aleagă din ce popor și patrie să facă parte. Așa s-a ajuns că la 27 martie 1918, Basarabia să accepte unirea cu România, la 28 noiembrie 1918 Bucovina să facă același lucru, iar la 1 decembrie, la Alba Iulia, cu un mare fast, Transilvania să se unească cu România, implinindu-se astfel visul secular al românilor: formarea statului național unitar român.

lenutza123: Mulțumesc mult..))
Alte întrebări interesante