Istorie, întrebare adresată de DimaCeb, 9 ani în urmă

Formele de stat al Romei Antice si de-o descris pe fiecare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Odvehmir23
14
1) regatul sau Regnum Romanum, între 753-509 i. Hr.
In perioada regatului , Roma era condusa de un rege (surprinzător, nu?) si de Senatul roman alcătuit din elita statului numiți patricieni. Tot in perioada asta, orasul Roma a cunoscut o importantă inflorire si si-a extins influența in centrul Italiei. Primul rege a fost legendarul Romulus si ultimul a fost Tarquinus Superbus.
2)Reoublica Romana, sau Res Publica Romana intre 509 i.Hr.-27d.Hr.
După ce a fost alungat regele, puterea sa a fost împărțită in mai multe funcții ale magistraturii. Cei mai importanți erau consulii (2 la număr) care aveau comanda armatei. pe lângă ei mai erau Pretorul (cu atributii juridice si militare ), cenzorii (administrau partial banii publici si se ocupau de evidenta populației ), edilii (cu rol in mentinerea ordinii publice), chestorii (se ocupau de banii publici) etc. De asemenea mai era si adunările romane ce se țineau la forum-uri si aveau rolul de a lua decizii prin vot. Totusi, cea mai importanta institutie era Senatul care se ocupa de problemele politice si nu numai.
3) Imperiul roman, sau Imperium Romanum 27-1453 d.Hr.
In perioada aceasta, la conducerea statului erau un împărat care se bucura de detinerea a mai toată puterea statului. La un moment dat, imperiul a fost divizat in doua, anume in Imperiul Roman de Vest (care a rezistat pana in 407 când ultimul împărat a fost detronat sub atacurile poparelor migratoare si in special germanice) si respectiv in Imperiul Roman de Est (care a cazut in 1453 când Constantinopolul, capitala sa, a fost cucerit de turci, iar împăratul a fost ucis in luptă)
Alte întrebări interesante