Istorie, întrebare adresată de syskoronaldo3643, 8 ani în urmă

-formularea unui punct de vedere referitor la importanţa regimurilor democratice europene şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric. ​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de teodorant19
0

Răspuns:

Democraţia a apărut, pentru prima dată, în Grecia Antică, în polisul Atena. Pornind de la etimologia cuvântului, acest regim presupune că puterea (kratos) se află în mâinile poporului (demos). Democraţia ateniană a atins cel mai înalt nivel în timpul oratorului Pericle, sec. al V-lea î. Hr., perioadă cunoscută sub denumirea de Epoca de Aur a Atenei.

Concentrarea puterii în mâinile poporului se realizează prin reprezentanţi aleşi, ceea ce este o implicare indirectă, dar este îndeplinit scopul democraţiei prin faptul că sunt reprezentate interesele poporului de către aceştia. Totodată, democraţia adoptă regula majorităţii care este o metodă funcţională prin care se legitimează deciziile adoptate ce privesc întreg poporul, deoarece orice decizie astfel luată trebuie să respecte un cadru legal.

Totodată, democraţia presupune respectarea principiilor statului de drept, drepturilor omului şi separării puterilor în stat pentru a asigura transparenţă, a limita abuzurile şi pentru a crea un sistem funcţional pentru bunăstarea tuturor.

Spre exemplu, adoptarea regimul democratic de către România ulterior anului 1989, i-a permis alinierea cu statele europene deja democratice, aderarea la organizaţii internaţionale precum Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, dar şi ratificarea Convenţiei de la Viena pentru promovarea democraţiei.

În concluzie, regimurile democratice reprezintă cel mai viabil regim politic dintre cele care există şi oferă cele mai multe avantaje poporului şi statelor către care se adresează.

Alte întrebări interesante