Limba română, întrebare adresată de MaryBlack, 9 ani în urmă

Formulati momentele subiectului pentru nuvela Hagi-Tudose de Barbu St. Delavrancea.
(Expozitiunea,Intriga,desfasurarea actiunii,Punctul culminant,Deznodamantul)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dianaalina24
228
EXPOZITIUNEA:
este partea de inceput in care autorul ne prezinta spatiul in care are loc atiunea( descrierea locului ,timpul in care are loc actiunea , personajele )
autorul ne descrie personajul principal , hagi tudose , ca pe un om zgarcit , care nici iarna nu se indura sa isi faca cald in casa , de craciun si de pasti nu se indura sa cumpere produsele traditionale . tot ceea ce facea era sa stranga bani .
tot aici e prezentata si casa in care locuia personajul nostru :o casa modesta cu peretii cojiti si galbeni ,camera era trista si intunecata ,
INTRIGA :
este partea sau momentul care determina intreaga actiune
venirea iernii , si a gerului cumplit ,il determina pe hagi tudose ( dupa zile de tremurat in frig fara lemne pentru foc ) sa isi trimita nepoata sa cumpere niste lemne si un pui pentru supa.
DESFASURAREA ACTIUNII:
este partea cea mai intinsa , in care se povestesc cu amanuntul faptele si intamplarile determinate de intriga.
 aici e zugravit momentul in care leana se intoarce cu puiul si cu lemnele . aceasta ii face o supa , si dupa cum ne povesteste autorul ,era aburinda ,cu stelute de grasime. leana iese din odaie  inghitind in sec . dupa ce gusta supa ( i se parea ca gusta din carnea copiilor lui ), o cheama pe leana sa stinga focul , sa adune cenusa si carbunii , bucatile de carne si chiar si fulgii de la pui , si sa duca tot inapoi poate primeste macar jumate din bani inapoi .ba chiar striga sa ii taie coada motanului , deoarece usa sta prea mult deschisa cand intra .
PUNCTUL CULMINANT
este partea ce cuprinde momentul de maxima intensitate al actiunii 
speriata fata , fuge afara si il lasa bolborosind , numarand galbeni . in timpul noptii aceasta il compatimeste . dimineata il gaseste trantit pe o gramada de galbeni . chiar si cu ultima suflare ii spune fetei sa inchida ochii , pentru ca ochii fura .asa is dadu ultima suflare , inconjurat de galbeni .
DEZNODAMANTUL :
este partea ce cuprinde sfarsitul actiunii 
leana il inmormanteaza cu mare fast , pana si batranii din sat spuneau ca daca ar vedea hagi ce cheltuiala se face pe inmormantarea lui , ar muri iar , dar de data asta  de suparare .


MaryBlack: Multumesc mult!
anaMaria1123: Mulțumesc mult pentru răspuns....
Alte întrebări interesante