Informatică, întrebare adresată de vladimir1463737, 8 ani în urmă

Formulați motivația de studiere a informaticii ca discilină de studiu.
Pentru păstrarea datelor e folosesc diferite tipuri de date (real, întreg, logic, carater/simbol) explicați cum înțelegeți această divizare.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrei750238
3

I. Formulați motivația de studiere a informaticii ca discilină de studiu.


Ca o componenta a structurii STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), informatica este o materie de studiu care dezvolta logica, abilitatile de gandire si abilitatile de rezolvare a problemelor, propunand o rezolvare algoritmica a problemelor.

Informatica e o disciplina esentiala de studiu pentru dezvoltarea si consolidatea industriei IT, arie care a eficientizat semnificativ toate celelalte arii, de la agricultura (masini automate, sisteme inteligente) pana la comert (prin site-uri de comert online si sisteme inteligente, automate de livrare a pachetelor).

Informatica a permis crearea internetului, care este cea mai mare colectie de informatii din lume - usor si rapid de accesat, cel mai avansat si mai flexibil sistem de comunicatie dar si un hub care permite integrarea tuturor sistemelor.

Pentru a mentina, consolida si dezvolta aceste sisteme pe viitor este necesar studiul informaticii ca disciplina.

II. Pentru păstrarea datelor e folosesc diferite tipuri de date (real, întreg, logic, carater/simbol) explicați cum înțelegeți această divizare.

Divizarea tipurilor de date fundamentale se bazeaza pe flexibilitatea tipurilor de date, dar si pe cantitatea de memorie necesara pentru stocarea diferitelor tipuri de date.

Spre exemplu, daca am utiliza tipul logic pentru toate tipurile de date am avea o problema - putem salva doar valorile adevarat si fals, nu am putea salva un numar de exemplu.

In schimb, daca am folosi tipul real am putea codifica toate tipurile de date (putem reprezenta orice alt tip) dar am folosi spatiu suplimentar in mod inutil in cazul in care numarul posibil de valori ale valorii pe care dorim sa o stocam este mult mai mic decat ceea ce avem la dispozitie folosind tipul real.

Deci existenta diferitelor tipuri de date elementare a aparut ca o metoda de echilibrare intre flexibilitate (ce valori putem salva) si cantitate de memorie ocupata.

Nota: exista posibilitatea definirii unor tipuri de date noi, diferite de cele de baza. De exemplu, intr-un program putem avea tipul de date masa (care contine ca si campuri numarul de picioare - intreg, lungime - real, latime - real, material - sir de caractere).

Vei invata mai tarziu la informatica despre tipuri structurate de date.

Alte întrebări interesante