Formulati un punct de vedere privind evolutia istorica a Egiptului Antic.
Va rog este urgent, am nevoie pana la ora 17:50!!!cel putin 5 randuri
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Istoria ţării a fost definită şi influenţată de Nil. Chiar şi condiţiile de unificare erau legate de construcţiile de canale şi de amenajare ale acestora, şi de nevoia de control al unui puteri centrale asupra acestora. Prima capitală a ţării a fost Memphis, la sud de Cairoul fondat în evul mediu, iar cea mai importantă capitală era Theba, care se afla pe teritoriul localităţilor Luxor şi Karnak de astăzi. double crown
Egiptul are o istorie lungă şi complexa, iar pentru înţelegerea acestuia trebuie să adoptăm concepţia egiptologilor referitoare la împărţirea perioadelor diferite:
Istoria Egiptului antic este împărțită în mai multe perioade corespunzătoare dinastiei faraonilor. Datarea evenimentelor în Egiptul antic este încă subiect de cercetare. Datele calendaristice nu sunt confirmate de nici o dată certă pentru o perioadă de aproximativ trei milenii.
Istoria Egiptului antic începe cu faraonul Narmer (dinastia 0), in jurul aniilor 3140 î.Hr., un faraon din perioada predinastica a ţării. Dovezi despre domnia lui găsim în Muzeul de Egiptologie din Cairo (Paleta Narmer). Fiul faraonului Narmer a fost Menes (dinastia I.), cel care a unificat cele două regiuni al Egiptului: Egiptul de Jos (partea nordică a ţării - Delta Nilului) si Egiptul de Sus (partea sudică a ţării).
Prima şi cea de a II-a Dinastie ale Egiptului Antic sunt deseori combinate sub titulatura de grup: Perioada Dinastică Timpurie. Capitala vremii era la Thinis. Chiar dacă Thinis era capitala, cel puțin primii trei monarhi au fost înmormântaţi la Saqqara, sugerând faptul că centrul de putere s-a mutat la Memphis.
Unul din cel mai cunoscuţi faraoni din dinastia a III-a a Egiptului Antic a fost Djoser (2630-2611 î.Hr.) cunoscut prin comandarea unei piramide din Saqqara: Piramida in trepte realizată de Imhotep architectul / vizirul faraonului.
In lista faraonilor din dinastia a IV-a urmează Snefru sau Snofru (Soris). Lui se datorează terminarea piramidei lui Huni la Meidum, transformând-o din piramida in trepte intr-o adevărată piramidă. A continuat cu construcţia piramidelor finalizând piramidă turtită la Dahshur şi Piramida Roșie. Sneferu și Hetepheres au fost părinţii celui mai cunoscut constuctor de piramide,Khufu . Khufu a fost cel de al doilea faraon al dinastiei a IV-a.2589 î.Hr. până în 2566 î.Hr., poramida lui este cunoscut la nivel mondial: Piramida Mare din Ghiza, care face parte din „Cele şapte minuni ale lumii antice ”. Khufu a fost urmat pe tronul faraonilor de Djedefra succesorul şi fiul lui Khufu, apoi Khafra ( Chephren - aprox. intre 2558 și 2532 î.Hr) şi Menkaura (Mykerinos - cca. 2620 şi 2480 î.Hr.). Piramidele ultimelor doi faraoni pot fi admirate tot pe platoul Gizah, pe lângă Cairo.
în timpul regatului vechi capitala ţării era Memphis.
Vechiul Regat a continuat cu dinastia a V-a. Piramidele faraonilor din această dinastie pot fi regăsite in necropola din Saqqara (Menkaouhor între 2421 şi 2414 î. Hr., Djedkare Isesi între 2414 şi 2375 î. Hr., , Unas între 2375 și2345 î.Hr., ultima faraonă din dinastia a V-a. Iput) aşa cum şi mormintele faraonilor din dinastia a VI-a (Teti între 2345 şi 2333 î.Hr. , Pepi I între 2331 şi 2287 î. Hr, Pepi al II-lea între 2259 şi 2185 î. Hr.suveranul cu cei mai mulți ani de domnie, adică 94 de ani)