Limba română, întrebare adresată de nicolaebesliualecsan, 8 ani în urmă

formulați valoarea educativa a povestirii micul print​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lauadri764
0

Răspuns.

Povestea începe prin introducerea naratorului, un aviator, care își amintește să deseneze o fotografie când avea șase ani - o imagine a unui constrictor de boa înghițind un elefant. El spune că adulții nu-i înțelegeau imaginile și căuta mereu explicații pentru tot.

Naratorul descrie apoi aterizarea lui de avarie în deșertul Sahara. Are doar apă suficientă pentru a supraviețui timp de opt zile și trebuie să-și repare singur avionul. În timpul somnului, el este trezit de micul prinț cerându-i să deseneze o oaie. După câteva încercări eșuate de a desena doar oaia potrivită, povestitorul desenează o cutie și pretinde că oaia este înăuntru. Prințul este mulțumit.

În timp ce petrece timp cu micul prinț, aviatorul învață despre planeta sa; este atât de mic încât poate vedea multe apusuri de soare într-o singură zi și chiar și-a grăbit vulcanii. Planeta este, de asemenea, destul de ciudat în faptul că există plante bune și plante proaste; o anumită plantă baobab trebuie trasă imediat, astfel încât să nu preia întreaga planetă.

Prințul îi întreabă pe aviator dacă oile mănâncă flori cu spini, deoarece este preocupat de oile lui care își mănâncă floarea. Lucrând în avion, avionul afirmă fără îndoială că spinii nu fac nimic pentru planta și, bineînțeles, oile îi vor mânca. Prințul devine foarte supărat; vrea ca floarea sa să se poată proteja.

Aceasta îi determină pe prinț să dezvăluie mai multe detalii despre cum a ajuns să fie în deșertul Sahara. Nu-și dădu seama că-și iubea floarea, prințul a plecat și a vizitat câteva planete. A întâlnit un rege, un om zadarnic care doar voia să fie admirat, un bețiv care este jenat de băut, un om de afaceri care credea că este un bărbat serios care deținea stelele și un lamplighter care revigorează lampa în fiecare minut. Prințul a găsit acești adulți ca fiind complet ridicol și inutil.Pe cea de-a șasea planetă, prințul sa întâlnit cu un geograf care la sfătuit să viziteze Pământul, așa a ajuns să aterizeze în deșertul Sahara. Era uimit să vadă că trandafirii erau exact ca a lui și credea că nu are nimic deosebit în legătură cu trandafirul său acasă.

Prințul întâlnea apoi o vulpe, care îi învăța pe prinț cum să-l îmblânzească. Înainte ca prințul să plece să-și continue călătoria, vulpea îl instruiește pe print să privească din nou trandafirii. Prințul își dă seama că aceste trandafiri nu au fost îmblânzite și, prin urmare, nu sunt nimic asemănător cu trandafirul său acasă. Vulpea ia învățat pe prinț o lecție valoroasă - orice lucru esențial este invizibil pentru ochi și trebuie simțit cu inima. Prin conversațiile sale cu prințul, aviatorul începe să-l înțeleagă și își dă seama că ceea ce este important este invizibil.

Odată cu trecerea zilelor, prințul își dă seama că aniversarea sosirii sale pe Pământ. Aviatorul este trist să-l vadă pe prietenul său să meargă și să simtă că a fost îmblânzit. Prințul este, de asemenea, supărat, dar îi spune aviatorului că poate întotdeauna să privească la stele, să știe că el este acasă pe planeta lui și să audă râsul său.

Alte întrebări interesante