Funcţia de reproducere asigură supravieţuirea speciilor. Observă fig. 2
și 3.
1. Defineşte fecundaţia. Unde are loc fecundația la plantele cu flori? Dar la peşti şi
amfibieni? Dar la reptile, păsări, mamifere, inclusiv oameni?
2. Unde se realizează dezvoltarea embrionului la plantele cu flori? Dar în cazul celor
cinci grupe de vertebrate? Ce adaptări au vertebratele terestre pentru dezvoltarea
embrionului?
3. Cum se manifestă comportamentul parental la animale şi la om?
Răspunsuri la întrebare
Funcția de reproducere asigură supraviețuirea speciilor. Observă figura 2 și 3.
1. Definește fecundația. Unde are loc fecundația la plantele cu flori? Dar la pești și amfibieni? Dar la reptile, păsări, mamifere, inclusiv oameni?
Fecundația reprezintă unirea gameților de sexe diferite, formând zigotul;
La planetele cu flori fecundația are loc în ovulul din ovarul florii. La pești și amfibieni fecundația are loc în apă. La reptile, păsări, mamifere și oameni fecundația are loc în căile genitale feminine (de exemplu, la specia umană, în trompele uterine).
2. Unde se realizează dezvoltarea embrionului la plantele cu flori? Dar în cazul celor cinci grupe de vertebrate? Ce adaptări au vertebratele terestre pentru dezvoltarea embrionului?
Dezvoltarea embrionului la plantele cu flori se realizează în sămânță. În cazul celor cinci grupe de vertebrate, dezvoltarea embrionului la pești și amfibieni se realizează în apă. La reptile și păsări se realizează în ouă. La mamifere dezvoltarea embrionului se realizează în corpul mamei. Adaptări: protejarea în ou sau în corpul mamei.
3. Cum se manifestă comportamentul parental la animale și la om?
La vertebratele cu fecundație externă, puii în număr mare nu sunt îngrijiți, de obicei, de părinți. Reptilele pot avea comportament de îngrijire a puilor. Păsările și mamiferele au comportament parental dezvoltat, având un număr mic de pui care sunt protejați (în cuib, în alte adăposturi), hrăniți și chiar educați de părinți.