Biologie, întrebare adresată de andrei231610, 8 ani în urmă

Funcția orificiilor nazale şi a căilor nazale​


andrei231610: multumesc ,deja am gasit

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de florentinahera2020
0

Răspuns:

1.O FUNCŢIE VITALĂ: RESPIRAŢIA

Locul prin care aerul pătrunde în organism, nasul încălzeşte şi umidifică aerul uscat şi rece din exterior pentru a-l face respirabil de către plămâni.

2 .FUNCŢIA OLFACTIVĂ

Nasul este, de asemenea, un organ olfactiv. Mirosurile sunt percepute prin nas, informaţia este trimisă la creier, unde diferite arome sunt recunoscute şi interpretate, împreună cu senzaţiile gustative. Gustul vine din celulele aflate pe limbă, dar percepţia fină de arome şi gusturi este gestionată de către nas.

Aparatul respirator .

constituie totalitatea organelor care servesc la schimbul gazos între organism și mediu, asigurând organismul cu oxigen, indispensabil vieții celulelor, și eliminând din organism dioxidul de carbon rezultat din oxidări.

La mamifere și la om aparatul respirator este format din două categorii de organe: căile respiratorii și organele respiratorii – plămânii. Căile respiratorii (cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee și bronhii de calibru diferit, inclusiv și bronhiolele) nu iau parte la schimbul de gaze; ele au rolul de a conduce aerul la plămâni și de a-l purifica, a încălzi și a umezi aerul inspirat. Se deosebesc: căile respiratorii superioare (cavitatea nazală și faringele) și căile respiratorii inferioare (laringele, traheea și bronhiile). Plămânii au rolul cel mai important în respirație, la nivelul lor are loc respirația pulmonară, schimbul gazos între organism și mediu realizându-se la nivelul alveolelor pulmonare.

Alte întrebări interesante