Biologie, întrebare adresată de oancalac724, 8 ani în urmă

functie de nutritie la plante pag 103


miry95: îți trebuie rezumatul lecției?
miry95: sau ce?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de miry95
0

Explicație:

FUNCŢIILE DE NUTRIŢIE sunt cele care asigură schimbul de materie şi energie între organism şi mediul său de viaţă. Organismul, fie el vegetal sau animal, preia din mediu anumite substanţe pe care le transformă în substanţe proprii, sau pe care le utilizează ca atare, fără să le transforme. Substanţele nefolositoare sau cele aflate în exces, sunt eliminate din organism. Schimburile materiale presupun şi conversia energiei: luminoasă, chimică, termică, calorică etc.

Transformările substanţelor se realizează prin două procese esenţiale care constituie

 

METABOLISMUL : ASIMILAŢIA şi DEZASIMILAŢIA.

Asimilaţia (Anabolism) = ansamblul reacţiilor de sinteză a substanţelor proprii organismului (se realizează cu consum de energie).

Dezasimilaţia (Catabolism) = ansamblul reacţiilor de degradare a unor substanţe din organism (se realizează cu eliberare de energie).

NUTRIŢIA ÎN LUMEA VIE

Organismele au nevoie de energie pentru a funcţiona şi pentru a se integra în mediul de viaţă. Energia este obţinută prin arderea substanţelor organice. Organismele pot avea nutriţie :

AUTOTROFĂ = îşi «prepară singure hrana» (sintetizează substanţe organice) utilizând energia luminoasă (solară) sau energie chimică: FOTOSINTEZA;

HETOROTROFĂ = substanţele organice sunt preluate din mediul de viaţă (HOLOZOICĂ şi SAPROFITĂ) sau din organisme gazdă (nutriţie PARAZITĂ).

MIXOTROFĂ = se hrănesc şi autotrof şi heterotrof (Euglena verde, plantele semiparazite şi cele carnivore).


miry95: Aici ai un rezumat al lecției. Nu am înțeles ce îți trebuie exact și nici nu mi-ai răspuns la întrebare. Am făcut ce am considerat.
miry95: Sper sa iti fie util.
Alte întrebări interesante