G=(3,+∞),x*y=xy-3x-3y+12 (∀) xy ∈ G
H=(2,+∞),xoy=xy-2x-2y+6 (∀) xy ∈ H
f:G-H,f(x) = x-1
Aratati ca f este izomorfism de la gr. (G,*) la gr (H,o) .
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
4
x×y = ( x -3)·( y -3) + 3
xoy = ( x - 2)·( y - 2) + 2
f ( x ) = x - 1
( G , ×)----------------------> ( H , o) morfism , deci
f(x × y ) = f( x ) o f (y)
x × y - 1 = ( x -1) o ( y -1)
( x -3) ·( y - 3) + 3 -1 = [ ( x - 1 - 2) · ( y -1 - 2) ] + 2
( x -3 ) · ( y - 3) + 2 = ( x - 3 ) · ( y - 3 ) + 2 , adevarat , morfism
si f(x) =bijectiva , adevarat
daca x ∈ ( 3 ; + ∞ ) ⇒ f(x) ∈ ( 2 ; + ∞ )
xoy = ( x - 2)·( y - 2) + 2
f ( x ) = x - 1
( G , ×)----------------------> ( H , o) morfism , deci
f(x × y ) = f( x ) o f (y)
x × y - 1 = ( x -1) o ( y -1)
( x -3) ·( y - 3) + 3 -1 = [ ( x - 1 - 2) · ( y -1 - 2) ] + 2
( x -3 ) · ( y - 3) + 2 = ( x - 3 ) · ( y - 3 ) + 2 , adevarat , morfism
si f(x) =bijectiva , adevarat
daca x ∈ ( 3 ; + ∞ ) ⇒ f(x) ∈ ( 2 ; + ∞ )
getatotan:
ok
Răspuns de
4
Aratam ca f este morfism
M1:
M2:
M1=M2 rezulta ca f este morfism
Pentru a studia izomorfismul avem
1)Injectivitatea
[tex]f(x)=f(y) x-1=y-1 x=y (A)[/tex] f este injectiva
2)Surjectivitatea
Oricare ar fi y ∈ H , exista un x∈ G f(X)=y
[tex]f(x)=y x-1=y x=y+1[/tex] Apartine lui H
Daca f este si injectiva si surjectiva rezulta f bijectiva
Din toate acestea trei rezulta f izomorfism
Alte întrebări interesante
Matematică,
9 ani în urmă
Geografie,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Fizică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă