Limba română, întrebare adresată de madalinabuturc, 9 ani în urmă

Gasiti verbe la modul participiu participiile cu valoare adjectivala adverbele provenite din participiu si substantivele provenite din participiu si analizati-le morfologic si sintactic

A)Gasi dorul adormit
Pe-o pala de fân cosit

B) peste dealuri zgribulite ,
Peste tarinii zdrenturite ,
A venit asa, deodata
Toamna cea intunecata

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de LucicaCiobanu27
295
Adormit,cosit,zdrentuite,intunecata- a adormi,a cosi, a zgribuli, a zdrentui,a intuneca...
adormit- adjectiv provenit din verb la participiu,cu 4 forme flexionare(adormit,adormită,adormiti,adormite),nearticulat,se acorda in gen ,numar si caz cu substantivul ,,dorul,,-genul neutru,numarul singular,cazul acuzativ,functia sintactica de atribut adjectival.
cosit- adjectiv provenit din verb la participiu,4 forme flexionare,nearticulat,se acorda in gen ,numar si caz cu substantivul ,,fin,, - neutru,singular,acuzativ, functia sintactica de atribut adjectival.
Zdrentuite- adjectib provenit din participiu,4 forme flexionare reflexiv,se acorda in gen,numar si caz cu substantivul ,,tarini,,,feminin,plural,cazul acuzativ, f.s.atribut adjectival.
Intunecată- adjectiv provenit din participiu,4 forme flexionare, se acorda in gen ,numar si caz cu substantivul ,,toamna,,- feminin,singular,nominativ , functia sintactica de atribut adjectival.

DEX-ul propune si pentru zdrentuite verb ,dar si adjectiv!!!Se poate si ata de analizat!BAFTA!

dinescualexand: mersii!
mhgjhgd: ai uitat de zgribulite=adj provenit din verb la participiu ,4 forme flexionare,adj nearticulat ,genul feminin,nr plural,cazul acuzativ,functia sintactica de atribut adjectival
Alte întrebări interesante