Geografia fizica generală
- Care sunt principalele momente ale cuceririi spațiului cosmic ?
● Lansarea primului satelit artificial al Terrei – cine și când a lansat și denumirea
acestuia ?
● Pătrunderea pentru prima dată a omului în spațiul cosmic – cine și când a ajuns
și denumirea navei cosmice utilizată ?
●Primul pas al omului pe Selena – cine și când a ajuns și ce navă cosmică și modul de aselenizare a utilizat ?
● Cine și când a lansat prima navetă spațială și denumirea acesteia ?
● Cine și când a evoluat pentru prima dată liber în spațiul cosmic ?
- Care sunt principalele caracteristici ale Terrei și raporturile acestora cu orbitele satelitare?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
salut
Explicație:
Programul Sputnik a fost o serie de misiuni spațiale fără oameni la bord lansate de Uniunea Sovietică la sfârșitul deceniului al șaselea al secolului trecut având ca scop demostrarea viabilității sateliților artificiali.

Sputnik 1
Numele "Sputnik" ("Спутник") înseamnă în limba rusă chiar "satelit" sau "tovarăș de călătorie".
Sputnik 1, primul satelit artificial din lume [1], a fost lansat pe 4 octombrie 1957.
Sputnik 2 a fost lansat pe 3 noiembrie 1957 și a avut la bord prima ființă vie, cățelușa Laika. Din păcate, misiunea nu a prevăzut și întoarcerea în siguranță a capsulei spațiale și a pasagerului, ceea ce a făcut ca Laika să fie prima victimă a cursei pentru cucerirea spațiului cosmic.
Prima încercare de lansare a satelitului Sputnik 3 din 3 februarie 1958 a eșuat, dar a doua încercare din 15 mai a fost făcută cu succes și a dus în spațiu o mulțime de aparate pentru cercetări geofizice. Magnetofonul folosit la bord s-a defectat, făcând imposibilă înregistrarea rezultatelor datelor despre centurile de radiații Van Allen.
Sputnik 4 a fost lansat pe orbită doi ani mai târziu, pe 15 mai 1960.
Sputnik 5 a fost lansat pe orbită pe 19 august 1960 având la bord câinii Belka și Strelka, 40 șoareci, 2 șobolani și numeroase plante. Capsula spațială s-a întors pe pământ a doua zi, toate animalele fiind recuperate vii și sănătoase.
Toți sateliții Sputnik au fost plasați pe orbită cu ajutorul rachetelor de tip R-7, care fuseseră proiectate inițial pentru transportarea la țintă a focoaselor nucleare.
Lansarea surprinzătoare a satelitului Sputnik 1, coraborată cu eșecul primelor două tentative americane în domeniul lansării de sateliți artificiali, a șocat Statele Unite ale Americii. Americanii s-au mobilizat și au început un program vast în domeniul spațial: lansarea sateliților Explorer I, SCORE și Courier 1B. Lansarea satelitului Sputnik i-a făcut pe americani să creeze NASA și să mărească cheltuielile guvernamentale în domeniile cercetării științifice și învățământului.