Glandele endocrine secretă și eliberează în sânge substanțe chimice active denumite hormoni. Hipofiza și pancreasul endocrin sunt două exemple de glande endocrine. a) Precizați localizarea hipofizei și doi hormoni secretați de hipofiză. b) Scrieţi un argument în favoarea afirmaţiei următoare: „Între hipofiză și hipotalamus există legături funcționale". c) Alcătuiţi un minieseu intitulat „Glucagonul și efectele sale", folosind informaţia ştiinţifică adecvată. În acest scop, respectaţi următoarele etape: - enumerarea a şase noţiuni specifice acestei teme; - construirea, cu ajutorul acestora, a unui text coerent, format din maximum trei-patru fraze, folosind corect şi în corelaţie noţiunile enumerate.
Răspunsuri la întrebare
a) Hipofiza este o structura nervoasa, localizata la baza creierului, in saua turceasca a osului sfenoid si este alcatuita din trei lobi: anterior (adenohipofiza), lobul intermediar si lobul posterior (neurohipofiza). Un exemplu de hormoni secretati de adenohipofiza este tirotropina (are rol in controlul cresterii si producerii de hormoni de catre tiroida) iar de catre neurohipofiza este vasopresina (care are rol in conservarea cantitatii de apa in organism).
b) Hipofiza este legata anatomic de hipotalamus prin tija pituitara, care este alcatuita din doua elemente: sistem port-hipofizar si tract hipotalamo-hipofizar. Sistemul port-hipofizar este constituit din vase de sange care fac legatura intre hipotalamus si adenohipofiza si are rol de transport al hormonilor. Tractul hipotalamo-hipofizar este alcatuit din fibre nervoase care fac legatura dintre hipotalamus si neurohipofiza si are rol de transport al hormonilor.
c) notiuni specifice: insule Langerhans, celule alfa, glucagon, hiperglicemiant, glicogenoliza, gluconeogeneza.
Pancreasul este o glanda mixta, alcatuita din doua parti: partea exocrina (secreta sucul pancreatic) si partea endocrina (secreta hormoni). Functia endocrina este realizata de insulele Langerhans, alcatuite din trei tipuri de celule: alfa, beta si delta. Celulele de tip alfa au rolul de a secreta glucagon, un hormon cu rol hipergliceminat. Efectul hiperglicemiant stimuleaza glicogenoliza, care are rol in descompunerea glicogenului in glucoza, si gluconeogeneza, cu rol in formarea glucidelor din aminoacizi.
Mai multe informatii despre hipofiza poti gasi la: brainly.ro/tema/3406736
Mai multe informatii despre pancreas poti gasi la: https://brainly.ro/tema/7806793
#BAC2022 #SJP4