gradele de comparatie ale adjectivului
Răspunsuri la întrebare
În primul rând, trebuie să precizăm că nu toate adjectivele suportă grade de comparație, ci doar o parte din adjectivele calificative.
Adjectivele calificative sunt cele care exprimă o însușire sau o calitate a substantivului determinat.
Gradele de comparație arată gradarea calităţii exprimate de adjectiv, care poate fi exprimată absolut sau prin raportare la aceeași calitate a unui alt obiect sau chiar a aceluiași obiect, dar în alte condiții:
George este foarte înalt. → exprimare absolută, fără a se face o comparație cu altcineva
Mașina mea este mai lentă decât a ta. → exprimare relativă, prin comparație cu alt obiect
Caietul tău e mai boțit azi decât a fost ieri. → exprimare relativă, prin comparație cu același obiect
Unele adjective calificative exprimă însușiri deja extreme sau absolute, care nu pot fi comparate: imens, infim, inferior, superior, extraordinar, uriaș, gigantic, străvechi, extrafin, ultrasecret etc.
→ Cele 8 grade de comparație ale adjectivului sunt:
① Gradul pozitiv = calitatea este exprimată fără o apreciere a gradării
exemple: caiet boțit, floare frumoasă, munte înalt, film lung
② Gradul comparativ = calitatea este apreciată în raport cu o alta, exprimată sau nu în enunț, printr-o comparație. Distingem trei grade de comparație:
- comparativ de egalitate = se formează cu una din locuțiunile adverbiale „la fel de”, „tot așa de”, „tot atât de”
exemple: caiet la fel de boțit, floare tot atât de frumoasă, munte tot așa de înalt
- comparativ de superioritate = exprima o calitate mai intensă decât a obiectului cu care se compară; se construiește cu semiadverbul „mai”
exemple: caiet mai boțit, floare mai frumoasă, munte mai înalt
- comparativ de inferioritate = exprima o calitate mai puțin intensă decât a obiectului cu care se compară; se construiește cu locuțiunea adverbială „mai puțin”
exemple: caiet mai puțin boțit, floare mai puțin frumoasă, munte mai puțin înalt
③ Gradul superlativ = calitatea este apreciată ca fiind cea mai intensă dintr-un grup de referință sau cea mai intensă la modul absolut, fără a compara cu alte obiecte. Distingem patru grade de comparație:
- superlativ absolut de inferioritate = exprimă o calitate coborâtă ca intensitate la minimul posibil, fără a implica o comparație; se formează, cel mai adesea, cu locuțiunea adverbială „foarte puțin”, dar poate fi exprimat și în alte moduri. Vezi detalii mai jos.
exemple: caiet foarte puțin boțit, floare foarte puțin frumoasă, munte foarte puțin înalt
- superlativ absolut de superioritate = exprima o calitate ridicată ca și intensitate la maximul posibil, fără a implica o comparație; se construiește, cel mai adesea, cu adverbul „foarte”. Vezi mai jos pentru detalii.
exemple: caiet foarte boțit, floare foarte frumoasă, munte foarte înalt
- superlativ relativ de inferioritate = exprima o calitate coborâtă ca intensitate la minimul posibil, dintr-un grup de referință; se construiește cu articolul demonstrativ „cel”/„cea”/„cei”/„cele” și locuțiunea adverbială „mai puțin”
exemple: caietul cel mai puțin boțit, floarea cea mai puțin frumoasă, munții cei mai puțin înalți - superlativ relativ de superioritate = exprima o calitate ridicată ca intensitate la maximul posibil, într-un grup de referință; se construiește cu articolul demonstrativ „cel”/„cea”/„cei”/„cele” și adverbul „mai”
exemple: caietul cel mai boțit, floarea cea mai frumoasă, munții cei mai înalți
→ Exprimarea superlativului absolut
În majoritatea cazurilor, superlativul absolut se construiește cu ajutorul adverbului „foarte”, așa cum am văzut mai sus, dar putem folosi și adverbul „tare”: caiet tare boțit, floare tare frumoasă, munte tare (puțin) înalt.Există și o serie de mijloace expresive de redare a superlativului absolut, pe care le folosim atunci când vrem să accentuăm o calitate într-o manieră artistică, de exemplu într-un text literar. Cel mai adesea le folosim pentru exprimarea superlativului absolut de superioritate, dar prima metodă se potrivește și pentru exprimarea superlativului absolut de inferioritate.
- cu adverbe și locuțiuni adverbiale: prea, nevoie-mare, extraordinar de (puțin), grozav de (puțin), nespus de (puțin), minunat de, din cale-afară de (puțin), peste măsură de, infinit de (puțin), infim de etc.
exemple: caiet nespus de boțit, floare prea frumoasă, munți înalți nevoie-mare, copil peste măsură de obraznic, film extraordinar de puțin interesant
- prin reluarea adjectivului în forma de diminutiv
exemple: floare frumoasă-frumușică, orfan singur-singurel
- prin repetarea adjectivului
exemple: caiet boțit-boțit, munte înalt-înalt, copil deștept-deștept
- prin prelungirea unor sunete
exemple: caiet boțiiiit, câine lățooos, munte înaaalt, apă rrrrece
- prin substantive cu valoare de adverb de mod: foc, tun
exemple: munte înalt foc, copil sănătos tun, elev foc de deștept
- prin combinații între metodele de mai sus:
exemple: câine lățooos-lățos, munte înaaalt nevoie-mare