grigore alexandrescu ursul si lupul argumentare fabula
Răspunsuri la întrebare
Explicație: Consider ca textul "Ursul si vulpea" de Grigore Alexandrescu este o fabula- specie a genului epic, ce contine o scurta povestire alegorica, in care sunt satirizate defecte omenesti prin intermediul personajelor animaliere personificate, cu scopul de a le indrepta.
In primul rand, este o opera epica, ce prezinta o scurta intamplare la care iau parte personaje din lumea animalelor. Ursul si vulpea discuta despre faradelegile pe care le savarseste imparatul Tigru, iar ursul ofera solutii personale pentru o alta guvernarte ("Noi o sa-i zugrumam/ Si apoi sa-i judecam").
Pe langa naratiune care predomina, dialogul are o pondera insemnata, conferind textului caracter de sceneta.
In al doilea rand, opera prezinta defecte omenesti puse pe seama personajelor animaliere personificate, prin intermediul alegoriei. Tigrul este tipul conducatorului despotic din punctul de vedere al celorlalte animale. Ursul este tipul omului crud, nemilos, iar vulpea este tipul omului naiv, credul lipsit de opinie. Prin personificare, animalelor li se atribuie insusiri omenesti.
Autorul isi exprima atitudinea critica fata de defectele infatisate prin intermediul moralei, urmarind indreptarea acestora. Existenta moralei la finalul textului incadreaza opera in specia fabula.
Prin urmare, criticand defecte umane cu ajutorul personajelor din lumea animalelor, avand o structura specifica (o scurta intamplare morala), pot afirma ca textul "Ursul si vulpe" de Grigore Alexandrescu este o fabula.