Grupa: 202 a,b; 21.
1. Comentaţi morala fabulei Vulpea şi bursucul de Al. Donici
P.
P.
şi Literatura Romänä
2. Argumentaţi afirmaţia lui V. Alecsandri: ,,Fiindcă la noi nu posedăm încă libertatea tribunei,
nici arma zilnică a jurnalismului, am proiectat să-mi fac din teatru un organ spre biciuirea
năravurilor rele şi a ridicolelor societăţii noastre."
10
Barem:
12 p.
3. Realizaţi un eseu cu tema: Poezia de inspirație populară ,,Zburătorul" de Ion Heliade
Rădulescu.
n/p
8
30-29 28-26 25-23 22-19 18-14 13-11 10-8
7-54-2
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Morala fabulei "Vulpea şi bursucul" de Al. Donici este că înșelătoria și minciuna nu duc la nimic bun. În această fable, vulpea încearcă să îl convingă pe bursuc să îl ajute să scape de o plasă în schimbul unor promisiuni mincinoase, dar bursucul își dă seama că vulpea îl înșeală și îi spune adevărul. Această fable poate fi văzută ca o critică la adresa comportamentului mincinos și înșelător al unor oameni, care nu duc la nimic bun pe termen lung.
V. Alecsandri afirmă că a proiectat să folosească teatrul ca un instrument pentru a critica năravurile și ridicolul societății românești, deoarece în acea perioadă nu exista libertatea de exprimare prin intermediul tribunei sau a ziarismului. El recunoaște că teatrul este o platformă puternică pentru a aduce în atenție problemele societății și pentru a le aborda critic, prin intermediul personajelor și poveștilor prezentate pe scenă.
Poezia de inspirație populară "Zburătorul" de Ion Heliade Rădulescu este o poezie care se bazează pe mitul popular despre zburător, un personaj din folclorul românesc care poate zbura prin intermediul unei perechi de aripi. Poemul descrie aventurile acestui personaj în lumea de dincolo de cer, unde el întâlnește diferite personaje și locuri fantastice. Poemul îmbină elemente din folclorul românesc cu imaginația poetului, creând o lume plină de magie și fantezie. "Zburătorul" poate fi văzut ca o omagiere la tradițiile și miturile poporului român și ca o încurajare la imaginație și visare.
Explicație:
la etaj pe scară un copil rămâne afară plânge el cu disperare Ce tare îl doare