Limba română, întrebare adresată de biancaioanaa2106, 8 ani în urmă

Heeeiii, vreau si eu un rezumat bun si frumos la “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” de Camil Petrescu , dau coroana (sa nu fie copiat de pe vreun site) . Multumeeesc❤️

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
41

Un rezumat al romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu ar putea suna așa:

Opera Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război conține o narațiune discontinuă și neliniară. Narațiunea începe sub semnul războiului. Ștefan Gheorghidiu se află concentrat undeva în apropierea graniței, deasupra Dâmbovicioarei. Într-o zi, la popota soldaților se iscă o discuție aprinsă despre dragoste și căsătorie, despre un ofițer care, după ce își ucide nevasta vinovată este achitat la proces. Gheorghidiu vrea să meargă cu orce preț la Câmpulung să-și vadă soția. În acest punct prima serie de fapte se întrerupe.

Urmează o lungă poveste de dragoste și gelozie. Ștefan Gheorghidiu caută absolutul în iubire și își pune toate speranțele de a-l găsi în căsătoria cu Ela. O moșternire nesperată, le permite tinerilor căsătoriți să frecventeze cercurile mondene. Folosesc aceste prilejuri pentru a satiriza fauna politică a vremii din care face parte și Nae Gheorghidiu. Sunt relatate cu lux de amănunte o serie de aventuri și petreceri în grup, precum cele de la Odobești sau "la șosea". Gheorghidiu începe să fie torturat de gelozie. Vrând să afle dacă este sau nu înșelat, eroul își pune întrebări și interpretează, fiecare probă nouă aruncând o altă lumină asupra vieții și dramei sale, același trecut căpătând astfel mereu alte semnificații, opuse chiar, față de ultima certitudine. Se intercalează în narațiune dezbateri de conștiință, monologuri interioare sau discursuri filosofice. Romanul se dezvăluie ca o operă-jurnal, care închide în sine o dramă și o succesiune amplă de stări-limită, pe care eroul le trăiește intens.

De câteva ori, în această parte, se revine, incidental, la problema războiului: prin prezentarea unei ședințe de parlament sau scena în care avocatul Predescu din Pitești, aflat în compartimentul unui tren perorează despre vitejia soldatului român. În finalul primei părți se reînoadă firul întrerupt al povestirii.

Prima serie de fapte se continuă liniar în partea a doua a jurnalului de front, care continuă cu un ritm mult mai precipitat. Sunt denunțate în permanență clișeele cu privire la eroismul soldatului român, iar războiul nu este catalizator de energii, așa cum este prezentat de presa vermii. În realitate fiecare soldat luptă la întâmplare, haotic cu scopul de a-și apăra mecanic viața. Un ofițer neamț, grav rănit, pe care Gheorghidiu îl întâlnește în spital, face remarci usturătoare cu privire la incompetența soldaților români.

Romanul se încheie odată cu epuizarea experienței războiului. Eroul principal vine acasă într-o permisie și îi dăruiește soției sale casele de la Constanța, cu absolut toate lucrurile care se află în ele, obiecte de preț, lucruri personale și amintiri.

Ne amintim:

În ciuda sfârșitului care pare abrupt, romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război are o compoziție riguroasă, bazată pe simetrie și pe un susținut efort de concentrare a discursului epic și analitic.

Mai multe informații despre romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu găsești aici: https://brainly.ro/tema/4976668

Succes și spor la teme!

#SPJ2

Alte întrebări interesante