Istorie, întrebare adresată de Roxanasdfghjkl, 9 ani în urmă

Hei..am nevoie de cat mai multe informatii despre Ghoerghe Gheorghiu Dej

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexysmary
4
Gheorghe Gheorghiu Dej s-a nascut in 8 noiembrie 1901 la Barlad si a decedat la 19 martie 1965 in Bucuresti.Acesta a fost un lider comunist al Romaniei din 1948 pana la moartea sa si Presedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romane in perioada 21 martie 1961 -18 martie 1965.
Acesta s-a nascut intr-o familie de muncitori,Tanase Gheorghiu si sotia pe nume Ana. Învățământul gimnazial l-a urmat în Moinesti, la corpul vechi din actuala școală nr. 1 „Ștefan Luchian” (Moinești).S-a calificat în meseria de electrician, iar apoi a lucrat la CFR.În 1926 s-a căsătorit, la Galați, cu Maria Stere Alexe, fiica unui sifonar. Au avut două fiice: Vasilica (viitoarea actriță de cinema Lica Gheorghiu, n. 15 martie 1928) și Constanța („Tanți”), născută în 1931.În 1930 a intrat în rândurile Partidului Comunist Roman. Este arestat între martie 1933 si august 1944, ca urmare a rolului jucat în organizarea grevei de la Atelierele Grivita, fiind condamnat în același an la închisoare, începându-și ispășirea pedepsei în inchisoarea Doftana.
Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit în 1965 de cancer la ficat.
Răspuns de eucory
1
A fost acuzat de propaganda comunista , in august 1931, a fost mutat disciplinar  la atelierele CFR-Dej. In urma grevelor din februarie 1933, a fost arestat si condamnat de 12 ani de inchisoare. Ca urmare a afirmarii lui drept liderul partidului de inchisori , a fost cooptat ca membru in CC al PCR. In august 1944 , a evadat din lagarul de la Targul Jiu si a preluat conducerea partidului . A indeplinit functia de secretar general al PCR si prim-ministru al PMR. Pe linie de stat , a detinut functia de ministru al Comunicatiilor si al Lucrarilor Piblice , ministru al economiei Nationale  si apoi alIndustriei si Comertului. In perioada 1948-1952, a indeplinit functia  de prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri , iar din iunie 1952 pana in 1955 a fost presendintele acestui organism. Spre sfarsitul lui 1952, G.G. Dej, a devenit si presedintele Consiliului Superior Militar, iar din octombrie 1961 a devenit presedintele Consiliului de Stat  a RPR. Din dorinta de a detine controlul  si-a consolidat autoritatea in interiorul partidului , prin eliminarea adversarilor politici . Dupa poartea lui Stalin, acesta a simulat o strategie reformaatoare in cadrul partidului, iar din 1956 a stopat-o, speriat de efectele revolutiei maghiare. A inceput un nou val de arestari, excluderi si persecutii, care s-au repercutat si asupra colaboratorilor sai. Astfel, g.g. Dej a ajuns sa detina puterea absoluta in stat, iar principala institutie, pe care s-a bazat in prelucrarea si exercitarea acesteia a fost Securitatea , care la slujit pana la moartea sa, in martie 1965

Alte întrebări interesante