Hei, am si eu nev de o caracterizare a Victoriei Lipan ( Baltagu') in 600 de cuvinte va roog ?
Răspunsuri la întrebare
Sadoveanu, în opera sa, Baltagul, prezintă viaţa oamenilor de la munte. Munteanului îi dat să câştige pâinea cea de toate zilele cu toporul ori cu toiagul. Cei mai vrednici întemeiază stâni în munte. Soţul Vitoriei era un oier priceput. Avea stâni bine rânduite şi ciobani ascultători.
Vitoria Lipan este personajul principal al romanului şi unul dintre cele mai complexe personaje feminine din literatura noastră. Vitoria reprezintă imaginea unui erou popular, având o personalitate reprezentativă şi puternică. Este soţia lui Nechifor Lipan şi mama Minodorei şi a lui Gheorghiţă. Încă de la început impresionează prin frumuseţea şi farmecul fizic, căci la cei aproape 40 de ani „ochii ei căprui răsfrângeau lumina castanie a părului”, însă privirea ei era dusă departe, semn al gândurilor care o copleşeau. Ochii ei „luceau ca într-o uşoară ceaţă, în dosul genelor lungi, răsfrânse în cârligaşă”. Pe lângă faptul că era o femeia dârză şi aspră, mai era şi o femeie harnică, având grijă de o întreagă gospodărie în lipsa soţului ei, acesta des fiind în absenţă. Vitoria mai reprezintă şi o femeie arhaică. Era credincioasă, respecta cu stricteţe obiceiurile strămoşeşti şi creştine. Nu pleacă la drum până nu se consultă cu preotul, se ruga, ţinea post 12 vineri, se spovedea, se împărtăşea, iar când întâlneşte o cumetrie şi o nuntă respectă tradiţia şi mai ales e preocupată să împlinească toate cele creştineşti pentru înmormântarea lui Nechifor. Însă, pe lângă acest fapt este şi o fire superstiţioasă. Crede în vise, în semne, în descântece şi în vrăji şi pentru aceasta nu uită să meargă şi la baba Maranda pentru a afla veşti despre soţul ei. Vitoria este caracterizată indirect şi prin nume, care sugerează că va fi victorioasă biruind toate greutăţile şi împlinindu-şi destinul.
Fiind un personaj complex, caracterizat atât prin mijloacele caracterizării directe şi indirecte, părerile criticilor literari referitoare la Vitoria sunt diverse. George Călinescu o asociază cu „un Hamlet feminin”. Perpessicius o crede „un suflet tenace şi aspru de munteancă, un aspru caracter de o voinţă aproape sălbatecă, aproape neomenească”. Nicolae Manolescu o consideră „nereligioasă, vicleană şi rea”.
Vitoriei, la fel ca şi Marei, din romanul lui Ioan Slavici “Mara”, ascunde sub masca asprimii, o mare sensibilitate şi suferă de fiecare dată când copiii ei trec prin dificultăţi. Ambele reprezintă o fire ambiţioasă şi insistentă. Relaţiile mamă-fiică însă diferă. Mara îşi susţinea fiica şi accepta ideile acesteia spre deosebire de Vitoria, care nu era deacord cu alegerea fiicei ei. Mara e un permanent sprijin moral pentru fata ei, îi da dreptate. Vitoria însă, şi în ultimul monolog zice că nu o v-a da pe Minodora de alesul ei în nici un caz.
Vitoria reconstituie drumul făcut de bărbatul ei şi îşi atinge scopurile puse anterior, ceea ce nu era caracteristic unei “simple muieri” din acele timpuri.