Limba română, întrebare adresată de miruna1210, 9 ani în urmă

Hei...Deci,vreau şi eu o argumentare pentru doina ,,Foaie verde fir mohor''...Vă rog mult,mersi anticipat!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Krawn
532
 Doina populară este o specie a genului liric în versuri, specifică poporului nostru, în care sentimente variate (de dor, de jale, de tristețe, etc) sunt exprimate în mod direct și tulburător.
 Opera literară „Foaie verde fir mohor” este o doină  populară pentru că are toate trăsăturile specifice acestei specii.
 În primul rând, stările interioare ale eului liric sunt manifestate în mod direct prin verbe și pronume la persoana întâi într-un mod deosebit de puternic. Sentimentul de dor îi invadează sufletul eului liric, acesta simțindu-l mult prea apăsător, fapt evidențiat prin comparația: „... dorulețul meu/E ca pământul de greu”. Intensitatea emoțiilor simțite de poetul anonim sunt sugerate și de epitetul „inimioara arsă” și comparația „... dor mult/ Ca nisipul de pe prund”.
 În al doilea rând, mesajul este generalizat, întrucât în el se poate regăsi orice om din poporul român. Acest lucru este potențat de invitația eului liric, care se adresează cititorilor săi: „Cine n-are dor pe lume/ Să vină seara la mine”. Verbul metaforic „să împrumut”, exprimă dorința eului liric de a se elibera de sentimentele puternice ce-i îngreunează sufletul.
 Așadar, prin cele prezentate mai sus, opera literară „Foaie verde fir mohor” este o doină populară.
Alte întrebări interesante