Franceza, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Hei ma poate ajuta cineva cu aceste nelamuriri! Urgent!
1.La articolul partitiv cand folosim du,de si de la?
2.La passe compose folosim avoir mereu cand verbul este urmat de complement direct?Macar una va rog!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rcristi28
1
Eu stiu ca, in general, la articolul partitiv, DU este folosit pentru alimente si DE LA sau DE L' este folosit la lichide (DE L' este folosit pt cuvinte ce incep cu vocala). DE mai este folosit si daca verbul dinaintea lui este la forma negativă si cand cantitatea alimentului este precizata. (Beaucoup, trop, assez, peu, ex: beaucoup de pain)

La pase compose, etre este folosit pentru verbele de mișcare (aller, venir, arriver etc) si pentru verbele pronominale (se laver, se promener), iar aller este folosit pentru restul verbelor ce nu îndeplinesc una din aceste condiții.

Ti-am lasat o poza la lectia cu articolul partitiv. Sper sa iti fie de folos. :)

Sper ca te-am ajutat. Mult spor! :)
Anexe:

Utilizator anonim: Multumesc mult!
Răspuns de Utilizator anonim
2
Articolul partitiv expri,q o cantiate si nu are corespondent in romana. El este folosit numai la singular si se formeaza din prepozitia ''de'' + articolul hotarat al substantivului pe care il preceda:
de + le fromage= du fromage
de+ la confiture= de la confiture
de + l'huile= de l'huile

du se foloseste inaintea substantivelor masculine care incep cu o consoana
de la inaintea substantivelor feminine
de l' in fata substantivelor feminine care incep cu o vocala sau cu h mut

in general se utilizeaza pt alimente ( du pain, du sucre, du sel) legume si fructe ( de l'oignon, du persil, du céléri) sau pt a exprima insusiri abstracte:
de l'affection, de l'amour, du gout, de la patience, du courage

2. verbele care se conjuga cu etre in general sunt verbe la diateza reflexiva( se promener, se laver, se coucher etc) verbe la diateza pasiva ( la maison est couverte de neige) ( le malade a été examiné ),  si verbele intranzitive sau de miscare: aller, venir, arriver, sortir, entrer, descendre, monter, rentrer, retourner, revenir, naitre; mourir, devenir; pravenir, provenir, tomber, apparaitre,( exista totusi printre aceste verbe si unele care accepta si auxiliarul avoir dar atunci cand au alt sens)
Alte întrebări interesante