Limba română, întrebare adresată de Grigdarpuf, 8 ani în urmă

Hei. Poate cineva să-mi zică un nume de personaj care contrastează, prin sens, cu ceea ce i se întâmplă personalului sau cu felul sau de a fi?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Anamariaheart
0

O scrisoare pierduta : Nae Cațavenvu - vine de la cuvântul Cațavetică și înseamnă vestă cu 2 fețe , așa cum era și el

Două loturi : Lefter Popescu- Lefter = sărac, așa cum era și el


Anamariaheart: Scuze era Cațaveică nu Cațavetică
Răspuns de gabriellaaaaa
0

Un exemplu relevant pentru contrastul dintre numele unui personaj si identitatea reala a acestuia , il reprezinta, dupa parerea mea, celebrul Romeo Montague, din si mai celebra drama shekspiriana, Romeo si Julieta.

Stim desigur ca Julieta era o Capulet si dusmania dintre cele doua familii, Montague si Capulet, era una pe viata si moarte.

In mod firesc, cei doi trebuiau sa devina dusmani de moarte, dar sfidand toate legile morale si cutumele unei societati dominate de prejudecati, dragostea celor doi a spart toate tiparele si a fost mai presus de viata si dincolo de moarte.

Romeo si Julieta, dupa parerea mea, este cel mai elocvent exemplu despre contraste intre nume si identitate proprie.

Un alt exemplu, nu la fel de celebru este numele lui Hermogenes  din dialogul "  Cratylos" scris de Platon. Hermogenes insemna " cel care este nascut din Hermes" si dupa cum stim Hermes era si zeul inteligentei.  Avand in vedere ca Hermogenes nu stralucea prin inteligenta , numele nu isi avea o justificare in persoana celui care il purta.

Alte întrebări interesante