Istorie, întrebare adresată de IonelaManolache, 9 ani în urmă

Hei! Va rog mult daca ma puteti ajuta cu o compunere , cu totlul " Seniori si Vasali in evul mediu" in care sa tinem cont de 2 obligatii ale seniorilor fata de vasali si viceversa, rezervati felul in care arata un castel miedeval si mentionati o cunostiinta a existentei erarhiei feudale. Daca credeti ca ma puteti ajuta va multumesc foarte mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
2
Seniori si vasali in Evul mediu

       1. 
Vasalitatea reprezinta elementul de baza al Evului Mediu. Vasalitatea a fost introdusa de Carol cel Mare. Aceste avea nevoie de nobili pentru a-i pune la dispuzitie oameni pentru campaniile sale militare. In schimb pentru serviciile lor acestia primeau pamant, devenind astfel vasalii regelui. Ca vasal al regelui nobilul avea o serie de obligatii, iar cea mai importanta sa-i asigure oameni pentru campaniile sale militare (acesta este un prim exemplu). Nobilii primeau odata cu pamantul si taranii care traiau acolo. Taranii deveneau vasalii nobililor. Ca vasali ai nobililor acestia trebuiau sa-si ofere serviciile militare, dar si o serie de servicii munca. Taranii munceau terenurile vasalilor lor (acesta este al doilea exemplu).
       Intre seniori exista o ierarhie in functie de pamantul detinut. Asa ca si un senior putea fi vasalul unui alt senior mai bogat decat el.

         2. Castelul medieval
      Construirea unui castel incepea cu ridicarea unui turn si a spatiilor de locuit. Cladirea destinata pentru locuit era de fapt un palat cu mai multe etaje. La etajul superior locuia famila stapanului. La primul etaj, de cele mai multe ori se gasea o sala mare. Acolo se lua masa, erau organizate diferite ceremonii, banchete sau judecati. La subsol erau beciurile pentru depozitarea alimentelor si a vinului. In palat era si o capela, iar in castelele mari capela era situata intr-o cladire separata, in afara palatului.
       Incaperile castelului erau saracacios mobilate, iar peretii colorati in culori foarte puternice. Mobilierul dintr-un castel consta din multe mese, lazi pentru depozitare, scaune si paturi. Pe jos, de cele mai multe ori se puneau paie.
       Grajdurile, fierariile, bucataria, cuptoarele pentru paine si casele servitorilor se insiruiau pe langa zidurile castelului. Bucatariile erau construite in afara palatului datorita deselor incendii. In curtea castelului se aflau si gradini de legume, dar si cotete pentru gaini si porci.
       Poarta castelului era protejata cu gratii care puteau fi ridicate sau coborate, iar accesul se facea de obicei pe un pod care putea fi de asemenea ridicat. Deasupra castelului se afla un turn de supraveghere de unde se putea vedea tot ce misca. De cele mai multe ori sub turn se afla temnita. 
      Intr-un castel se presupune c-ar fi locuit in jur de 100 de persoane. Stapanul se ocupa de organizarea castelului dar si de instruirea militara a oamenilor. Stapanul solutiona si diferitele divergente dintre tarani. Sotia stapanului se ocupa de problemele administrative. Cand sotul era plecat la razboi prelua si sarcinile acestuia. De obicei, femeile nobile stiau sa citeasca, sa scrie si sa sooteasca mai bine decat barbatii. Insa, cea mai importanta sarcina a femeilor era cresterea copiilor, care din cauza mortalitatii ridicate din acea perioda erau in numar de 10-12.

3. Ierahia feudala

- regele
- ducele
- episcopul
- cavalerul
- calugarul
- taranul

IonelaManolache: Hei! Iti multumesc foarte mult, :* :)
Alte întrebări interesante