Fizică, întrebare adresată de dianaionescu28, 9 ani în urmă

Heii,salut,buna tuturor! Am nevoie urgeeeeenta de ajutorul vostru... Vreau si eu rezolvarea completa a urmatoarei probleme de fizica,clasa a VIII-a... Sa ma ajute cineva care se pricepe intr-adevar..Multumesc anticipat !
Cam asa suna problema : " Doua rezistoare sunt grupate in serie,au rezistente R₁=3 Ω si R₂=6Ω.Sunt conectate la un generator electric cu tensiunea electromotoare E=9V si rezistenta interioara r=1 Ω. Calculati :
a) Intensitatea curentului electric prin circuit
b)Tensiunea electrica la bornele fiecarui rezistor (U₁=? , U₂=? )
Va rogg mult de ttooottt <3

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de blindseeker90
2
Sa folosim o metafora ca sa intelegi despre ce e vorba: sa zicem ca tu pornesti in bloc start si alergi o distanta. Tu nu vei alerga acea distanta cu viteza infinita: o sa incetinesti din cauza solului, o oboselii, a vantului care iti bate din fata.
Ei bine, tu ca sa alergi din prima ai avut nevoie de o energie: acea energie este tensiunea electrica intr-un circuit, iti arata practic ce lucru mecanic au depus electronii sa plece de pe loc. Intensitatea curentului electric este viteza pe care o au electronii atunci cand merg pe un traseu. Si toate elementele care te impiedica sa avansezi, solul, oboseala, vantul sunt echivalentul rezistentei electrice.
Din start poti sa vezi ca lucrul mecanic depus de tine, energia ta este proportionala cu viteza si rezistenta: cu cat ai mai multa energie, viteza ta creste dar si rezistenta la care te poti opune e mai mare:
Acest principiu in circuitele electrice se numeste Legea lui Ohm
U=I*R
Acum, rezistentele sunt legate in serie: asta inseamna ca toate aceste obstacole sunt pe traseul tau, si atunci inseamna ca ele se aduna:
R=R1+R2+r=3+6+9=10\Omega
U din formula cand este aplicat la un circuit se noteaza cu E. Este tensiune electromotoare pentru ca de obicei este obtinut din energie mecanica in energie electrica. Atunci. putem inlocui direct in formula si putem calcula intensitatea(viteza electronilor)
I=\frac{E}{R}=\frac{9V}{10}=0.9A

Cand tu termini cursa, toata energia ta a fost risipita. Atunci, poti sa spui ca pentru fiecare obstacol/rezistor, tu ai cheltuit o energie separata, care adunate toate dau energia initiala
U=U_{1}+U_{2}+u=IR1+IR2+Ir=I(R1+R2+r) Am aplicat legea lui Ohm pentru fiecare rezistenta in parte si mi-a dat la final acea formula, si vezi ca intr-adevar sunt acelasi lucru. Deci poti aplica Ohm pentru fiecare element in parte, cand le aduni la final dau acelasi lucru
Acum ca am terminat cu explicatiile, putem obtine si valorile
U_{1}=I*R1=0.9*3=2.7V
U_{2}=I*R2=0.9*6=5.4V


dianaionescu28: multumesc din sufleeet <3 Primesti coroana cand o sa imi apara ! :*
Alte întrebări interesante